Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Dipropylene Glycol - właściwości i zastosowanie

Dwupropylenoglikol, eter 2,2-dihydroksyizopropylowy, oksydipropanol, glikol dwupropylenowy

1,1'-DIMETHYLDIETHYLENE GLYCOL, 1,1'-OXYBIS- 2-PROPANOL, 1,1'-OXYBIS-2-PROPANOL, 1,1'-OXYDIPROPAN-2-OL, DI-1,2-PROPYLENE GLYCOL, 1,1'-DIMETHYLDIETHYLENE GLYCOL, DPG

Glikol dwupropylenowy – jaką funkcję pełni w kosmetykach?

Glikol propylenowy to substancja, która wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Stosowana jest również w produktach do higieny jamy ustnej. W branży kosmetycznej jest on stosowany nie tylko ze względu na korzystny wpływ na skórę. Poprawia on również trwałość gotowego produktu i jego przydatność do użytku. Na temat glikolu propylenowego można przeczytać w sieci wiele niepotwierdzonych informacji o jego toksyczności czy rakotwórczości. Obecna wiedza naukowa wykazuje, że jest to substancja bezpieczna dla człowieka.

Spis treści:

  • Właściwości glikolu dwupropylenowego
  • Zastosowanie glikolu dwupropylenowego
  • W jakich kosmetykach można znaleźć glikol dwupropylenowy?
  • Domowe kosmetyki z glikolem dwupropylenowym
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć glikolu dwupropylenowego?
  • Efekty uboczne stosowania glikolu dwupropylenowego
  • Glikol dwupropylenowy a środowisko naturalne – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków

Właściwości glikolu dwupropylenowego

Glikol propylenowy to składnik kosmetyków, którego nazwa INCI brzmi Dipropylene Glycol. Do jego najważniejszych właściwości zalicza się:

  • nawilżanie skóry;
  • transportowanie substancji odżywczych w głąb skóry;
  • poprawa konsystencji kosmetyku;
  • ochrona produktu przed wysychaniem;
  • transportowanie substancji zapachowych;
  • nawilżanie włosów;
  • zmiękczanie włosów;
  • odżywianie włosów.

Zastosowanie glikolu dwupropylenowego

Glikol propylenowy stosowany jest przede wszystkim w produktach, które mają utrzymywać odpowiedni stan nawilżenia skóry. Jego zadaniem jest zatrzymanie wilgoci w skórze. Z uwagi na to, że wnika w warstwę rogową skóry, jest stosowany także jako nośnik substancji aktywnych. Dzięki temu mogą one łatwiej dotrzeć w głąb skóry, a przez to skuteczniej na nią oddziaływać.

Dodaje się go do kosmetyków również ze względu na to, że utrzymuje prawidłową konsystencję kosmetyku – zapobiega wysychaniu. To powoduje, że produkt jest dłużej przydatny do użytku.

W niektórych kosmetykach (np. w olejkach do masażu) wykorzystywany jest nie tylko jako nośnik substancji odżywczych i składników aktywnych, ale także substancji zapachowych.

W jakich kosmetykach można znaleźć glikol dwupropylenowy?

Glikol propylenowy znaleźć można przede wszystkim w liniach kosmetyków o właściwościach nawilżających do skóry suchej takich jak:

  • kremy na dzień i na noc;
  • maseczki;
  • sera;
  • kosmetyki do oczyszczania twarzy;
  • balsamy.

Często stosowany jest także w kosmetykach do włosów suchych, a także do pielęgnacji skóry głowy, czyli w:

  • szamponach;
  • odżywkach;
  • maskach;
  • peelingach;
  • wcierkach.

Oprócz tego substancję tą można znaleźć także w takich produktach kosmetycznych i higienicznych jak płyny do płukania ust, pasty do zębów, chusteczki kosmetyczne, dezodoranty, peelingi czy olejki do masażu. Glikol propylenowy jest również składnikiem kosmetyków dla dzieci oraz do makijażu.

Domowe kosmetyki z glikolem dwupropylenowym

Samodzielnie w domu można przygotować produkty kosmetyczne, których zadaniem będzie nawilżenie skóry – kremów czy balsamów. Jest on szczególnie polecany do łączenia ze składnikami, które nie rozpuszczają się w wodzie lub są trudno rozpuszczalne. Zalecane stężenie glikolu propylenowego w kosmetykach nie powinno przekroczyć 20%. Górną granicą, której nie można przekroczyć, by móc bezpiecznie go stosować, jest 50%. Substancją tą warto wzbogacić m.in. skład domowych kremów do twarzy, mleczek i balsamów. Będzie też dobrym rozwiązaniem, jeżeli w domu samodzielnie przygotowuje się olejki do masażu, szczególnie te z substancjami zapachowymi. Glikol będzie dobrym nośnikiem zarówno substancji czynnych zawartych w składnikach olejku, jak i ich cząstek zapachowych.

W przypadku samodzielnego przygotowywania kosmetyków zawierających glikol propylenowy należy pamiętać o jego właściwym przechowywaniu. Najlepiej robić to w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, aby nie stracił swoich właściwości.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć glikolu dwupropylenowego?

Glikol propylenowy nie wykazuje działania toksycznego. Jest surowcem chemicznie obojętny. Można go łączyć praktycznie ze wszystkimi składnikami kosmetycznymi, a także stosować przy produktach, których będą używać dzieci.

Efekty uboczne stosowania glikolu dwupropylenowego

Na stosowanie produktów zawierających glikol propylenowy powinny uważać osoby, które mają skłonności do alergii. Nie jest on zalecany także dla osób mających wrażliwą skórę, która łatwo ulega podrażnieniom. W innych przypadkach jego wykorzystanie będzie bezpieczne. Trzeba jedynie pamiętać, aby wybierać produkty, gdzie jego stężenie będzie utrzymane na poziomie do 20% kosmetyku.

Glikol dwupropylenowy a środowisko naturalne – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków

Glikol propylenowy jest produktem syntetycznym. Nie jest on toksyczny dla środowiska ani człowieka. Niekiedy można znaleźć informacje, że jest to substancja o działaniu drażniącym lub rakotwórczym. Jednak dzieje się tak ze względu na to, że jest on często mylony z substancją o podobnej nazwie – glikolem etylenowym. Glikol propylenowy budzi jednak kontrowersje wśród niektórych osób z uwagi na to, że jest substancją ropopochodną. Alternatywą dla niego może okazać się propanediol, nazywany roślinnym glikolem, substancja ta wykazuje bowiem właściwości podobne do glikolu. Jest jednak pochodzenia roślinnego. Podobnie jak glikol może być stosowany w kosmetykach nawilżających do skóry i włosów.

Działanie w kosmetykach

Nośnik substancji zapachowych oraz rozpuszczalnik. Nawilża skórę, wpływa na konsystencję emulsji. Może być humektantem, jednak częściej stosowany jest jako rozpuszczalnik.

Typ składnika

Substancja syntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Humektant

Substancja kondycjonująca

Nośnik

Regulator lepkości

Rozpuszczalnik

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.