Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Dicaprylyl Carbonate - właściwości i zastosowanie

Węglan dioktylu

CARBONIC ACID DICAPRYLYL ESTER, CARBONIC ACID DIOCTYL ESTER, DICAPRYLYL ESTER CARBONIC ACID

Opis
Diester kwasu węglowego i oktanolu.
Działanie w kosmetykach

Substancja pośrednio nawilżająca (ogranicza TEWL). Substancja kondycjonująca włosy. Stosowany w kremach i balsamach. Wpływa na stabilność kosmetyku (chroni go przed rozwarstwieniem). Działa oczyszczająco. Zmiękcza i odżywia skórę. Wzmacnia lipidy. Zmiękcza skórę, nie pozostawia tłustej warstwy na jej powierzchni. Sprawia, że sucha skóra staje się aksamitna w dotyku. Pełni także funkcję emulgatora - wpływa na konsystencję kosmetyku.

Typ składnika

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja roślinna

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Substancja kondycjonująca

Plastyfikator

Rozpuszczalnik

Stabilizator formuły

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.