Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Agar

Agar

E406, Agar-Agar, Agar-Agar Flake, Agar-Agar Gum, Bengal, Bengal Gelatin, Bengal Isinglass, Ceylon, Ceylon Isinglass, Chinese Isinglass

Agar jest galaktanem pozyskiwanym głównie z krasnorostów Gelidium, Gracillaria, Eucheuma, które występują w oceanie Spokojnym, Indyjskim i Atlantyckim. Agar jest budulcem ścian komórkowych glonów. Otrzymuje się go podczas oddzielania od karagenu, poprzez ekstrakcję gorącą wodą wybielonych na słońcu krasnorostów. Zawiera cukier galaktozę, agarozę oraz kwaśną agaropektynę. W zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, po ostygnięciu, w temp 40-50*C tworzy żel. Odmianą agaru o słabszych właściwościach żelujących jest agaroid.

Substancja żelująca i wiążąca roztwory wodne. Podnosi i reguluje lepkość kosmetyków, ma właściwości niwelujące niepożądane zapachy w kosmetyku. Często wykorzystywana jest w produkcji naturalnych kosmetyków o konsystencji żeli, żeli do mycia, bezolejowych serum i lekkich kremo-żeli, jako składnik konsystencjotwórczy i nawilżający.

Substancja roślinna

Humektant

Substancja kondycjonująca

Lepiszcze

Substancja konsystencjotwórcza

Regulator lepkości

Substancja żelująca

Substancja maskująca

4
słabsze działanie silne działanie

Składnik może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski, stany zapalne skóry.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.