Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Sorbitan Olivate

Oliwian sorbitolu

Anhydrosorbitol Monoolivate, Sorbitan Monoolivate

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna pozyskiwana z oliwy z oliwek i sorbitolu. Substancja nierozpuszczalna w wodzie, lecz miesza się z ciepłą wodą, rozpuszczalna w etanolu. W temp. pokojowej ma konsystencję wosku o kremowo-beżowej barwie.

Substancja myjąca, natłuszczająca i nawilżająca, służy także jako emulgator do tworzenia białych emulsji myjących, zapobiega rozwarstwieniu kosmetyku w trakcie jego przechowywania. Ma właściwości emoliujące, zapobiega przeznaskórkowej utracie wilgoci oraz przesuszeniom od wody i silnie odtłuszczających detergentów. Jest substancją dobrze wchłaniającą się o stosunkowo niskiej lepkości. Jest także skutecznym dyspergatorem, ułatwia zawieszenie i równomierne rozprowadzenie w kosmetyku różnych substancji nierozpuszczalnych, np. pigmentów, pudrów czy drobinek ścierających w peelingach, zapobiega ich wytrącaniu z formuły i osadzaniu. Wykazuje również kompatybilność z emulsjami sylikonowymi i formułami zawierającymi filtry przeciwsłoneczne.

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja roślinna

Substancja myjąca, detergent, surfaktant, tensyd

Emolient

Emulgator, emulsyfikator

Substancja kondycjonująca

Stabilizator formuły

Stabilizator emulsji

Substancja antyosadowa

Substancja filmotwórcza

Substancja natłuszczająca

Substancja nawilżająca

Substancja ochronna

Substancja odżywcza

Substancja powierzchniowo czynna

Substancja wygładzająca

2
słabsze działanie silne działanie

Składnik w dużych stężeniach i często stosowany może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.