Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Cetyl Ethylhexanoate - właściwości i zastosowanie

2-etyloheksanian heksadecylu, ester alkoholu cetylowego z kwasem etyloheksanowym

2-ETHYL- HEXADECYL ESTER HEXANOIC ACID, CETYL 2-ETHYLHEXANOATE, HEXADECYL 2-ETHYLHEXANOATE, HEXADECYL ESTER 2-ETHYLHEXANOIC ACID

Opis
2-etyloheksanian heksadecylu, ester alkoholu cetylowego z kwasem etyloheksanowym
Działanie w kosmetykach

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Stosowany jako plastyfikator sztyftu - nadaje elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, ułatwia rozsmarowywanie np. na ustach.

Typ składnika

Substancja syntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Plastyfikator

Substancja filmotwórcza

Substancja zmiękczająca

Komedogenny
3
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.