Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Squalane - właściwości i zastosowanie

Skwalan

2,6,10,15,19,23-HEXAMETHYLTETRACOSANE, TETRACOSANE, 2,6,10,15,19,23-HEXAMETHYL, VEGETABLE SQUALANE, 2,6,10,15,19,23-HEXAMETHYLTETRACOSANE, COSBIOL, DODECAHYDROSQUALENE, PERHYDROSQUALENE, ROBANE, SPINACANE, VITABIOSOL

Opis
Substancja aktywna w postaci bezbarwnego, bezzapachowego i transparentnego olejku, będącego naturalnym składnikiem ludzkiego sebum, czyli ochronnej warstewki łoju na powierzchni skóry. Skwalan to postać nasycona skwalenu - nienasyconego węglowodoru alifatycznego. SkwaLEN jako substancja chemiczna jest niestabilny i pod wpływem tlenu z powietrza i promieniowania UV, ulega łatwo utlenieniu i rozkładowi, dlatego jako składnik kosmetyczny wykorzystywana jest tylko stabilna, nasycona pochodna zwana SkwaLANEM. Pod względem właściwości kosmetycznych skwaLAN wykazuje takie samo działanie, a dodatkowo stosowany zewnętrznie na skórę, nie ulega rozkładowi do niekorzystnych związków chemicznych. Skwalan jest wytwarzany w ludzkim organizmie, ale od 25. roku życia jego poziom w ludzkim sebum (łoju) zmniejsza się. Dlatego też jego stosowanie po 25. roku życia znacząco poprawia kondycję skóry dojrzałej.
Działanie w kosmetykach

Skwalan jest zaliczany do lekkich olejków, które szybko wnikają w skórę, bez pozostawiania poczucia tłustości, spotykanej przy niektórych olejach roślinnych. Jako składnik spoiwa międzykomórkowego, wpływa na utrzymanie odpowiedniej, ciekłej struktury wodno-lipidowej, która zapewnia prawidłowe nawodnienie skóry. Jako jeden z ważnych elementów sebum zapewnia miękkość, elastyczność oraz chroni przed parowaniem wody z wnętrza skóry, dodatkowo wykazuje działanie ochronne przed inwazją bakterii i grzybów oraz przed działaniem promieniowania UV i innymi czynnikami środowiska. Skwalan to również antyoksydant, chroniący lipidowe struktury skóry przed utlenianiem i wolnymi rodnikami. Działa nawilżająco, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, lekko natłuszcza. Jest on polecany w produktach przeciwzmarszczkowych, dla cer dojrzałych, które utraciły naturalną zawartość skwalenu. Posiada również właściwości gojące drobne uszkodzenia skóry i stany zapalne. Ważną funkcją skwalanu jest zwiększanie transportu składników aktywnych w głąb skóry. Skwalan jako drobna cząsteczka dobrze penetruje do głębszych warstw skóry i stanowi bardzo dobry nośnik dla składników biologicznie aktywnych rozpuszczalnych w tłuszczach. Skwalan utrwala również zapachy. Jest on opcją dla cer bardzo wrażliwych, które nie tolerują naturalnych olejów roślinnych. Jest zaliczany do składników o niskim stopniu komedogenności (nie zatykający porów).

Typ składnika

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja roślinna

Funkcja w kosmetyku

Substancja kondycjonująca

Nośnik substancji aktywnej, Promotor przejścia

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Substancja filmotwórcza

Substancja natłuszczająca

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.