Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Jojoba Esters - właściwości i zastosowanie

Estry jojoby

Jojoba (Simmondsia Chinensis) Esters, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Esters, Simmondsia Chinensis Esters, Jojoba Butter, Jojoba Beads, Jojoba Granules

Opis
Estry Jojoba to złożona mieszanina estrów pozyskiwanych poprzez transestryfikację (interestryfikowanie) wosku z jojoby i utwardzonego (uwodornionego) poprzez przyłączenie atomów wodoru wosku z jojoby lub jednego z nich. Substancja ma konsystencję twardszego masła lub granulek, nierozpuszczalnych w wodzie.
Działanie w kosmetykach

Emolient półtłusty. Tworzy na powierzchni skóry i włosów odżywczą, dobrze przywierającą, niezbyt tłustą warstwę, która chroni przed czynnikami zewnętrznymi takimi, jak np wiatr, mróz, klimatyzowane pomieszczenia i zapobiega odparowywaniu wilgoci. Składnik wykazuje działanie łagodzące, uelastyczniające, wzmacniające, zmiękczające, natłuszczające i lekko nawilżające. Stosowany w różnego rodzaju kosmetykach pielęgnacyjnych, nawilżających, odżywczych, ujędrniających, Anti-Age do twarzy, ciała i włosów, do każdego typu skóry. Ponadto w formie drobnych granulek jest wykorzystywany w peelingach mechanicznych, jako wsad ścierający, usuwający martwy naskórek w celu wygładzenia, oczyszczenia i pobudzenia skóry.

Typ składnika

Substancja roślinna

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Substancja kondycjonująca

Substancja filmotwórcza

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja natłuszczająca

Substancja nawilżająca

Substancja ochronna

Substancja odżywcza

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

Ścierniwo, substancja złuszczająca

Komedogenny
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.