Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Phenyl Trimethicone - właściwości i zastosowanie

Trimetikon fenylowy

Trimetikon fenylowy (Phenyl Trimethicone) – zastosowanie w kosmetykach. Jak działa na skórę i włosy?

Trimetikon fenylowy to silikon wytwarzany z krzemionki, najczęściej stosowany w produktach do pielęgnacji włosów. Jest to składnik wegański. Nie wywołuje reakcji alergicznych. Sprawdź, jakie ma właściwości i kto może stosować kosmetyki z nim w składzie.

Spis treści:

  • Właściwości trimetikonu fenylowego
  • Zastosowanie trimetikonu fenylowego w kosmetykach
  • Czy trimetikon fenylowy jest bezpieczny?
  • Dla kogo przeznaczone są kosmetyki z trimetikonem fenylowym?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć trimetikonu fenylowego?
  • Czy phenyl trimethicone jest składnikiem pochodzenia naturalnego?
  • Trimetikon fenylowy a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Właściwości trimetikonu fenylowego

Trimetikon fenylowy to tak zwany silikon bezpieczny, czyli składnik wygładzający, który nie pogarsza kondycji włosów i skóry głowy. Określany jest jako emolient suchy – oznacza to, że tworzy na powierzchni włosów i skóry warstwę chroniącą przed działaniem czynników zewnętrznych. Trimetikon fenylowy w składach kosmetyków znajdziemy również pod nazwą Phenyl Trimethicone. To pochodna krzemionki, czyli składnika występującego naturalnie w przyrodzie. Można zatem określić go jako półsyntetyczny.

Ze względu na właściwości ma zastosowanie głównie w produktach do pielęgnacji włosów. Działa zmiękczająco, nadaje połysk i wygładza. Jego działanie ochronne pozwala na utrzymanie dobrej kondycji włosów poddawanych codziennym zabiegom fryzjerskim. Chroni je przed działaniem wysokiej temperatury.

Trimetikon fenylowy ogranicza wytwarzanie piany – używa się go dla uzyskania prawidłowej konsystencji pianek do układania włosów lub odżywek w płynie i sprayu. Jest silikonem, który łatwo usunąć z włosów i skóry. Zmywa się bez konieczności stosowania silnych detergentów.

Silikony w kosmetykach do włosów ułatwiają rozczesywanie. Dzięki nim włosy podczas tego zabiegu nie niszczą się. Co więcej, trimetikon fenylowy zapobiega puszeniu się ich i elektryzowaniu.

Składnik ten poza produktami do włosów jest stosowany również w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry.

Zastosowanie trimetikonu fenylowego w kosmetykach

Trimetikon fenylowy należy do grupy składników bazowych produktu kosmetycznego. Ma właściwości wpływające na komfort stosowania preparatów. Co to oznacza? Otóż silikon w produkcie ułatwia rozprowadzanie oraz tworzy wygodną w użyciu konsystencję. Silikony bezpieczne (do tej grupy należy trimetikon fenylowy) są łatwo zmywalne, nie tworzą trwałej powłoki.

Funkcje tego składnika w kosmetykach:

  • wygładza;
  • tworzy warstwę ochronną;
  • wzmacnia włosy i skórę;
  • zapobiega elektryzowaniu się włosów;
  • delikatnie utrwala fryzurę;
  • tworzy wygodną w użyciu konsystencję;
  • zmniejsza ilość wytwarzanej przez kosmetyk piany.

W kosmetykach pielęgnacyjnych trimetikon fenylowy pomaga zatrzymać wilgoć w skórze. Nie jest substancją nawilżającą – pełni funkcję ochronną. Dobrze uzupełnia naturalną warstwę ochronną, której zadaniem jest zabezpieczenie skóry przed różnego rodzaju szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Podobnie działa na strukturę włosów – bardzo dobrze zabezpiecza końcówki przed rozdwajaniem się. Ważną cechą silikonów w kosmetykach do włosów jest ochrona przed wysoką temperaturą. Warto używać produktów z trimetikonem fenylowym, gdy codziennie suszy się włosy suszarką, używa lokówki lub prostownicy.

Trimetikon fenylowy jest obecny w składzie:

  • szamponów, odżywek, masek do włosów,
  • lotionów i lakierów do włosów,
  • pianek do stylizacji włosów,
  • kosmetyków ochronnych do włosów,
  • kosmetyków kolorowych,
  • podkładów, kremów BB i CC,
  • baz pod makijaż,
  • kremach do rąk,
  • produktach po goleniu,
  • balsamach do ciała,
  • dezodorantach.

Czy trimetikon fenylowy jest bezpieczy?

Silikony to składniki kosmetyczne cieszące się złą sławą. Warto jednak wiedzieć, e potencjalnie szkodliwe silikony to te, które ciężko zmyć (wymaga to użycia bardzo silnych detergentów). Codzienne używanie kosmetyków z takimi substancjami jak: Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Simethicone, Trimethicone, Trimethylsilylamodimethic, Trimethylsiloxysilicate nie jest wskazane. Również silikony silnie lotne jak Cyclomethicone czy Cyclopenthasilicone nie powinny być stosowane codziennie.

Trimetikon fenylowy należy do grupy silikonów bezpiecznych, czyli takich, które łatwo się zmywają, nawet za pomocą delikatnych kosmetyków myjących. Trimetikon fenylowy nie uczula i nie podrażnia skóry, oczu ani śluzówek.

Dla kogo przeznaczone są kosmetyki z trimetikonem fenylowym?

Silikony bezpieczne, w tym również trimetikon fenylowy, przeznaczone są głównie do pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych. Warto zwrócić uwagę na fakt, że nie odżywiają one włosów i nie odbudowują ich trwale. Tworzą jedynie powłoki, które poprawiają wizualnie ich kondycję. Stosowanie kosmetyków z trimetikonem fenylowym zalecane jest osobom, które zmagają się z problemem cienkich i przesuszonych włosów, które puszą się. Po zastosowaniu produktów z silikonem można zauważyć, że włosy mają ładny połysk i lepiej się układają.

Trimetikon fenylowy ułatwia ponadto rozczesywanie. Splątane kosmyki można połamać lub znacznie osłabić. Sprawdza się przy włosach puszących się i elektryzujących. Dzięki niemu są bardziej ujarzmione.

Trimetikon fenylowy znajduje się także w składzie kosmetyków kolorowych. Nie jest komedogenny, za to dobrze wygładza powierzchnię skóry. W podkładach i bazach pod makijaż stosuje się go właśnie po to, by uzyskać efekt wygładzenia i wizualnego ujędrnienia skóry. Dzięki zastosowaniu silikonów w produktach makijaż jest trwalszy.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć trimetikonu fenylowego?

Nie ma informacji na temat tego, by trimetikon fenylowy wchodził w reakcję z innymi składnikami kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów. Nie wiadomo również, czy trimetikon fenylowy osłabia działanie innych składników kosmetyków.

Czy phenyl trimethicone jest składnikiem pochodzenia naturalnego?

Składnik ten to pochodna silikonu i krzemionki. Jest obecny w opalach i kwarcach. Jest to składnik pochodzenia syntetycznego.

Trimetikon fenylowy a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Nie ma informacji o potencjalnie niebezpiecznym wpływie tego składnika na środowisko naturalne.

Działanie w kosmetykach

Łatwy do usunięcia za pomocą środków myjących, zawierających detergenty. Składnik stosowany w kosmetykach do włosów. Uznany za silikon bezpieczny, nie wpływa negatywnie na skórę i włosy. Zmiękcza, wygładza, nadaje połysk, kondycjonuje skórę i włosy. Chroni przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi. Wpływa na konsystencję kosmetyku, hamuje pienienie.

Typ składnika

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja półsyntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Substancja kondycjonująca

Substancja konsystencjotwórcza

Substancja antystatyczna

Substancja filmotwórcza

Substancja utrwalająca włosy

Substancja wygładzająca

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.