Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Ethylhexyl Triazone - właściwości i zastosowanie

Etyloheksyl triazonu

Octyl Triazone, Octyltriazone

Opis
Chemiczny filtr pochodny PABA, Stabilny chemicznie. Dopuszczalne stężenie w kosmetykach: Do 5%.
Działanie w kosmetykach

Składnik do stosowania w kosmetykach przeciwsłonecznych, absorbuje promienie UVB i UVA II. Działa ochronnie na skórę, pochłania i rozkłada nadmierne ilości promieni, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. Zabezpiecza także częściowo kosmetyki przed utlenianiem się ich składników wrażliwych na światło.

Typ składnika

Substancja półsyntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Filtr UV, Pochłaniacz UV

Substancja ochronna

Alergenne
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Składnik sklasyfikowany jako potencjalny alergen, ponadto zakazany do stosowania w przemyśle kosmetycznym w Stanach Zjednoczonych, jako substancja aktywna. Jest podejrzewany o rakotwórczość.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.