Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Microcrystalline Cellulose

Celuloza mikrokrystaliczna

Cellulose Gel, Cellulose Powder, Cotton Linters, Cellulobeads, A-Cellulose, E460

Jest to oczyszczona, częściowo zdepolimeryzowana celuloza otrzymywana poprzez chemiczną obróbkę alfacelulozy pozyskiwanej z pulpy włóknistego surowca roślinnego. Ma postać drobnego, białego lub szarawego, krystalicznego, sypkiego proszku, bez zapachu, w pełni biodegradowalnego. Nierozpuszczalny w wodzie i etanolu, rozpuszczalny w silnych kwasach.

Składnik wykorzystywany w produkcji peelingów mechanicznych jako wsad ścierający, wygładza skórę poprzez mechaniczne usunięcie martwego naskórka. Ma także właściwości pochłaniające wilgoć, pot, sebum i tłuszcz ze skóry, pomaga ją zmatowić i oczyścić pory. Jest stosowany jako wypełniacz w różnego rodzaju kosmetykach, zarówno pielęgnacyjnych, jak i do makijażu, płynnych, emulsyjnych oraz pudrowych, zapobiega zbrylaniu, dodaje objętości i puszystości konsystencjom, poprawia ich aplikację dając poślizg i pełni funkcję spoiwa składników nierozpuszczalnych w wodzie z roztworami wodnymi. Utrwala konsystencje.

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja roślinna

Adsorbent, pochłaniacz wilgoci

Lepiszcze

Substancja konsystencjotwórcza

Stabilizator emulsji

Substancja antyosadowa

Substancja przeciwłojotokowa

Substancja spulchniająca

Substancja wypełniająca

Ścierniwo, substancja złuszczająca

Substancja przeciwzbrylająca

Utrwalacz

Brak ostrzeżeń

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.