Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Isostearyl Isostearate

Izostearynian izostearylu

Isooctadecyl Ester Isooctadecanoic Acid, Isooctadecyl Isooctadecanoate,16-Methylheptadecanoic Acid 16-Methylheptadecyl Ester

Ciekły wosk syntetyczny. Ester alkoholu izostearylowego i kwasu izostearynowego- syntetycznych substancji tłuszczowych powstałych w reakcji kwasu stearynowego (substancji tłuszczowej pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego) z katalizatorem mineralnym (tlenkiem węgla z wodorem). Substancja nierozpuszczalna w wodzie i etanolu, rozpuszczalna w chloroformie, chlorku metylenu lub olejach mineralnych i innych tłuszczach

Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronny, wygładzający film, który zapobiega odparowywaniu wilgoci. W kosmetykach pełni także funkcję spoiwa oraz ułatwia aplikację dając poślizg, poprawia konsystencje sztyftów i pomadek, zapobiega ich kruszeniu, nadaje elastyczności.

Substancja syntetyczna, Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Emolient

Lepiszcze

Plastyfikator

Regulator lepkości

Substancja filmotwórcza

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja wygładzająca

4
słabsze działanie silne działanie
1
słabsze działanie silne działanie

Składnik może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.