Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Pentaerythrityl Tetraisostearate

Tetraizostearynian Pentaerytrytolu

Pentaerythritol Tetraisostearate, Pentaerythritol Tetraisooctanoate, Pentaerythrityl Tetraisooctanoate

Pochodna estrów kwasu izostearynowego, uwodornionego tlenkiem węgla i wodorem- kwasu tłuszczowego pozyskiwanego z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych, oraz pentaerytrytolu, substancji syntetycznej pozyskiwanej w reakcji formaldehydu z acetaldehydem w środowisku zasadowym. Składnik trudno rozpuszczalny w wodzie i trudno zmywalny, rozpuszczalny w tłuszczach i etanolu.

Emolient o właściwościach myjących, tworzy ochronny, natłuszczający, wygładzający oraz zmiękczający film na skórze i włosach. Jest także emulgatorem fazy tłuszczowej w emulsjach, zwiększa lepkość, wiąże składniki tłuszczowe.

Substancja syntetyczna, Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Substancja myjąca, detergent, surfaktant, tensyd

Emolient

Emulgator, emulsyfikator

Lepiszcze

Substancja konsystencjotwórcza

Regulator lepkości

Substancja filmotwórcza

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

3
słabsze działanie silne działanie

W dużych stężeniach może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki. Składnik jest zabroniony do stosowania w kosmetykach do higieny jamy ustnej.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.