Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Poloxamer 407

Poloksamer 407

Poly(ethylene glycol)-block-poly(propylene glycol)-block-poly(ethylene glycol)

Kopolimer blokujący tlenku etylenu i tlenku propylenu. Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Stabilna w różnym środowisku pH, ma neutralne pH, rozpuszcza się w zimnej wodzie. Jest trójblokowym kopolimerem składającym się z centralnego hydrofobowego bloku glikolu polipropylenowego otoczonym z dwóch stron hydrofilowymi blokami glikolu polietylenowego.

Składnik wykorzystywany w kosmetykach głównie jako rozpuszczalnik substancji nierozpuszczalnych w wodzie i hydrofilowych, zwiększa rozpuszczalność tych substancji oraz jako substancja emulgująca, rozpuszczająca tłuszcz i tworząca micele- w preparatach myjących, żelach, emulsjach myjących, płynach micelarnych, płynach do płukania ust i płynach do soczewek kontaktowych, usuwa tłuste osady. Poprawia także konsystencję kosmetyków, ułatwia rozprowadzanie i przyczepność do skóry.

Substancja syntetyczna

Substancja myjąca, detergent, surfaktant, tensyd

Emulgator, emulsyfikator

Rozpuszczalnik

Solubilizator

Substancja powierzchniowo czynna

2
słabsze działanie silne działanie
2
słabsze działanie silne działanie

Składnik może wywoływać różnego rodzaju problemy skórne, np przesuszać lub powodować stany zapalne skóry. Ponadto może wydzielać szkodliwy dioksan. Jest także substancją nieulegającą biodegradacji.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.