Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Cetyl Palmitate - właściwości i zastosowanie

Palmitynian cetylu, Heksadekanian heksadecylu

HEXADECANOIC ACID HEXADECYL ESTER, HEXADECYL ESTER HEXADECANOIC ACID, HEXADECYL PALMITATE, N-HEXADECYL HEXADECANOATE, CETIN, HEXADECYL PALMITATE, STANDAMUL 1616

Opis
Ester. Składnik tłuszczowy kosmetyku, który powstaje w reakcji alkoholu cetylowego i kwasu pamitynowego.
Działanie w kosmetykach

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Stanowi bazę sztyftów. Modyfikator reologii - wpływa na konsystencję kosmetyków, powodując wzrost lepkości. Stabilizator emulsji (np. kremów), zapobiega m.in. przed rozwarstwianiem, przedłuża trwałość kosmetyków

Typ składnika

Substancja syntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Substancja kondycjonująca

Substancja konsystencjotwórcza

Stabilizator emulsji

Substancja filmotwórcza

Komedogenny
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.