Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Barium Sulfate

Siarczan baru, Biel barowa, Baryt

CI 77120, Barium Salt Sulfuric Acid, Barii Sulfas, Barite, Barium Sulphate, Blanc Fixe, Pigment White 21, Pigment White 22, A 15 (Inorganic Compound), Actybaryte, Artificial Barite, Artificial Heavy Spar

Nieorganiczny związek chemiczny, sól baru i kwasu siarkowego, minerał występujący naturalnie w formie barytu, lecz często pozyskiwany syntetycznie poprzez reakcję baru lub tlenku baru z kwasem siarkowym. Substancja prawie nierozpuszczalna w wodzie i alkoholu, rozpuszczalna w gorącym, skoncentrowanym kwasie siarkowym. Ma postać bezzapachowego, białego lub żółtawego, krystalicznego, ciężkiego pyłu.

Biały barwnik kosmetyczny, najczęściej wykorzystywany w celu rozbielenia np. kremów i emulsji oraz zmętnienia zbyt przejrzystych i klarownych formuł kosmetycznych, aby zmniejszyć przepuszczalność światła, tym samym przedłużyć trwałość kosmetyku i zapobiec utlenieniu zawartych w nim substancji wrażliwych na działanie promieni UV.

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja syntetyczna, Substancja różnego pochodzenia

Barwnik

Substancja ochronna

Substancja odbijająca światło

Substancja zmętniająca

1
słabsze działanie silne działanie

Składnik może podrażniać oczy.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.