Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Sodium Methylparaben

Metyloparaben sodu

Sodium Methyl Para-Hydroxybenzoate, E219, 4-Hydroxybenzoic Acid Methyl Ester Sodium Salt, Methyl P-Hydroxybenzoate Sodium Salt

Sól sodowa kwasu p-hydroksybenzoesowego. Substancja rozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne stężenie w kosmetykach w przeliczeniu na kwas: Do 0,4% dla Sodium Methylparaben lub do 0,8% dla mieszaniny parabenów.

Konserwuje, zapobiega gnieżdżeniu i namnażaniu drobnoustrojów, z gronkowcem złocistym włącznie oraz innymi groźnymi bakteriami.

Substancja syntetyczna, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Konserwant

Substancja antymikrobowa

Substancja bakteriobójcza, bakteriocyd

3
słabsze działanie silne działanie

Składnik sklasyfikowany jako potencjalny alergen. Nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci i kobiet w ciąży. Zabroniony do stosowania w kosmetykach niespłukiwanych na okolice pieluszkowe dla dzieci poniżej szóstego miesiąca życia. Osoby z problemami skórnymi, np. z trądzikiem różowatym, AZS, skórą wrażliwą- powinny uważać na tę substancję. Składnik zatwierdzony i dopuszczony przez KE i FDA do stosowania w kosmetykach, jako bezpieczny, jednakże istnieją przesłanki, jakoby Methylparaben oraz jego estry i sole, miał wpływać estrogennie na organizm, wchłaniając się przez skórę, odkładać w tkankach i przyczyniać do powstawania nowotworów. Substancję wykrywano w guzach nowotworowych piersi u kobiet. Po tych doniesieniach w 2004 roku postanowiono gruntownie ją przebadać i nie stwierdzono zagrożenia dla zdrowia, jednakże cyklicznie zmniejszane jest dopuszczalne stężenie w kosmetykach.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.