Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Vitis Vinifera Seed Extract

Wyciąg z pestek winogron

Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract, Extract Of Grape Seed, Extract Of Vitis Vinifera Seed, Grape Seed Extract, Grape (Vitis Vinifera) Seed Extract

Ekstrakt z nasion winorośli właściwej, zwanej także winoroślą winną, gatunku rośliny z rodziny winoroślowatych rozprzestrzenionej na całym świecie. Ekstrakt stanowi naturalne źródło antyoksydantów: Kwas winowy, jabłkowy, kofeinowy, cynamonowy, ferulowy, mlekowy, szczawiowy, bursztynowy, pantotenowy, askorbinowy, proantocyjanidyny, resweratrol, kwercetynę, katechiny, epikatechiny, kemferol, karoteny, kryptoksantynę, luteinę, likopen, zeaksantynę, galaktozę, glukozę, sacharozę, ksylozę, rafinozę, biotynę, kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę, tiaminę, witaminę C, wapń, potas, sód, żelazo i fosfor. Substancja ma postać proszku, rozpuszczalnego w wodzie. Zalecane stężenie w kosmetykach: do 3%.

Składnik silnie antyoksydacyjny, tzw "wymiatacz wolnych rodników", rozjaśniający, przeciwzapalny, gojący, łagodzący, wzmacniający skórę i naczynia krwionośne, nawilżający, oczyszczający i detoksykujący- wspomaga likwidację cellulitu. Zapobiega powstawaniu zmarszczek, zaskórników i wyprysków, koi podrażnienia, poparzenia, zaczerwienienie skóry, poprawia koloryt bladej, poszarzałej i zmęczonej cery, likwiduje przebarwienia i im zapobiega, poprawia jędrność i elastyczność, stymuluje niezbędne procesy metaboliczne. Wzmacnia skórę przed negatywnym wpływem promieni słonecznych, zapobiega fotostarzeniu, skutkom stresu oksydacyjnego, a także jest naturalnym pochłaniaczem promieni UV i znajduje zastosowanie w kosmetykach przeciwsłonecznych. Składnik namacalnie i widocznie poprawia kondycję i strukturę skóry, wygładza, dodaje zdrowego blasku, sprężystości, ujednolica, zwęża pory, likwiduje obrzęki okolic oczu. Stosowany jest w produkcji różnego rodzaju kosmetyków do twarzy, na okolice oczu, do całego ciała, a także do włosów, ponieważ wpływa na wzmocnienie cebulek włosów, zapobiega ich wypadaniu i działa na porost, działa przeciwłupieżowo, przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie. Ciekawostką może być, iż składnik wykazuje działanie przeciwpróchnicze.

Substancja roślinna

Filtr UV, Pochłaniacz UV

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Reduktor, reduktor tkanki tłuszczowej

Rozjaśniacz/Wybielacz

Substancja aktywna

Substancja antybakteryjna

Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna

Substancja grzybobójcza, fungicyd

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja nawilżająca

Substancja ochronna

Substancja odżywcza

Substancja przeciwłupieżowa, wzmacniająca cebulki, stymulująca porost włosów

Substancja przeciwłojotokowa

Substancja przeciw próchnicza

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja wygładzająca

Brak ostrzeżeń

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.