Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Isocetyl Stearate

Stearynian izocetylu

Isocetyl Ester Octadecanoic Acid, Isocetyl Ester Stearic Acid, Isohexadecyl Stearate, Isohexadecyl Ester Octadecanoic Acid

Ester tłuszczowego alkoholu izocetylowego i kwasu stearynowego, kwasu tłuszczowego pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Jest to ciekły wosk o dobrej stabilności chemicznej, nierozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w estrach i olejach mineralnych.

Emolient półtłusty. Tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronny, natłuszczający film, który zapobiega utracie nawilżenia, zmiękcza i wygładza. W kosmetykach pełni funkcję polepszacza konsystencji, wpływa na komfort aplikacji produktów, zmniejsza lepkość, zapobiega kruszeniu sztyftów, nadaje im plastyczności.

Substancja półsyntetyczna, Substancja różnego pochodzenia

Emolient

Substancja konsystencjotwórcza

Plastyfikator

Regulator lepkości

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

5
słabsze działanie silne działanie

Składnik zatyka pory skóry, może nasilać problemy trądzikowe, powodować stany zapalne i zaskórniki.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.