Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Ceteth-20

Alkohol cetylowy oksyetylenowany 20 molami tlenku etylenu

PEG-20 Cetyl Ether, PEG-20 Hexadecyl Ether, Polyethylene Glycol 1000 Cetyl Ether, Polyoxyethylene (20) Cetyl Ether

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna powstała z PEG i alkoholu cetylowego, alkoholu tłuszczowego pochodzenia roślinnego, zwierzęcego lub z ropy naftowej, rozpuszczalna w wodzie i hydrofilowa. W wysokim pH ulega rozpadowi (hydrolizie). Stężenie w kosmetykach: Do 5%.

Składnik ma działanie oczyszczające i wspomaga główne detergenty w kosmetykach myjących. Działa zwilżająco, dzięki czemu ułatwia aplikację kosmetyków, zmniejsza tarcie, tłustość i lepkość kosmetyków, ma także właściwości emulgatora łączącego składniki tłuszczowe z roztworami wodnymi.

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja półsyntetyczna, Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Substancja myjąca, detergent, surfaktant, tensyd

Emulgator, emulsyfikator

Solubilizator

Substancja pomocnicza

Substancja powierzchniowo czynna

1
słabsze działanie silne działanie
2
słabsze działanie silne działanie

Składnik może działać drażniąco na skórę i wydzielać szkodliwy dioksan. Nie powinien być stosowany na okolice oczu i ust, do higieny jamy ustnej, w kosmetykach dla dzieci i kobiet w ciąży i nie należy go nakładać na uszkodzoną skórę.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.