Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Menthoxypropanediol

Mentoksypropanediol

L-Menthylglyceryl Ether, 3-L-Menthoxypropane-1,2-Diol

Syntetyczna pochodna mentolu powstała przy użyciu gliceryny. Substancja słabo rozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w etanolu lub olejach.

Składnik odświeżający, chłodzący, znieczulający, substancja smakowa i zapachowa, maskująca oraz neutralizująca niepożądane zapachy w kosmetyku oraz wydzielane przy rozkładzie bakterii w pocie i próchnicze. Wykazuje długotrwałe działanie chłodzące, nawet do dwóch godzin, 2-3 razy dłuższe od mentolu. Działa także łagodząco na świąd skóry oraz antyseptycznie. Wykorzystywana w produkcji kosmetyków chłodzących np pomadek ochronnych, past do zębów, kosmetyków antycellulitowych, kremów odświeżających do stóp, dezodorantów i antyperspirantów, żeli do mycia i szamponów oraz chusteczek higienicznych.

Substancja syntetyczna, Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Substancja dezodorująca

Reduktor, reduktor tkanki tłuszczowej

Substancja antybakteryjna

Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja przeciw próchnicza

Substancja zapachowa

Substancja maskująca

1
słabsze działanie silne działanie

Brak ostrzeżeń

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.