Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Citrus Grandis Seed Extract

Ekstrakt z nasion grejpfruta, Wyciąg z pestek grejpfruta, Wyciąg z pestek grejpfruta

CITRUS GRANDIS (GRAPEFRUIT) SEED EXTRACT, CITRUS PARADISI SEED EXTRACT, CITRUS SEED EXTRACT, EXTRACT OF CITRUS GRANDIS SEED, EXTRACT OF GRAPEFRUIT SEED, EXTRACT OF GRAPEFRUIT SEEDS, GRAPEFRUIT SEED EXTRACT, GRAPEFRUIT SEEDS EXTRACT, GRAPEFRUIT EXT., CITRU

Ekstrakt z pestek grejpfruta jest otrzymywany z pestek i białych błon grejpfruta. Podstawowymi składnikami aktywnymi ekstraktu są polifenole, naturalne substancje roślinne o bardzo szerokiej aktywności biologicznej. Są one silnymi antyoksydantami, co decyduje o właściwościach przeciwutleniających ekstraktu.

Ekstraktowi z pestek grejpfruta przypisuje się właściwości antyseptyczne, ma hamować rozwój szerokiej gamy potencjalnie szkodliwych bakterii, grzybów, wirusów i pasożytniczych pierwotniaków. W połączeniu z witaminami i przeciwutleniaczami bardzo efektywnie konserwuje kosmetyki naturalne. Wyciąg z pestek owocu, dzięki obecności naturalnej witaminy C, działa na skórę odprężająco i tonizująco, wzmacniając przy okazji słabe naczynka krwionośne.

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja roślinna

Substancja kondycjonująca

Konserwant

Substancja aktywna

Substancja antybakteryjna

Substancja antymikrobowa

Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja ściągająca

Substancja tonizująca

Badania szwajcarskiego Kantonales Laboratorium w Basel pokazały jednak, że większość produktów zawierających ekstrakt z pestek grejpfruta zawiera w dużych (3-11%) ilościach benzethoniumchlorid. Jest to konserwant, który jest substancją drażniącą i uszkadzającą płód. Należy w Szwajcarii do trucizny grupy 2. Dopuszczalne ilości to maksymalnie 0,1% i to wyłącznie w kosmetykach, które są szybko zmywane ze skóry (żele pod prysznic, szampony itp.).

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.