Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

PEG-200 Glyceryl Stearate

Stearynian glicerolu polioksyetylenowany 200 molami tlenku etylenu

Polyethylene Glycol (200) Glyceryl Monostearate, Polyoxyethylene (200) Glyceryl Monostearate

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna z grupy polieterów. Ester glicerolu i kwasu stearynowego (kwasu tłuszczowego pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego) etoksylowany 200 molami glikolu polietylenowego. Substancja rozpuszczalna w wodzie.

Składnik oczyszczający skórę i włosy, poprawia konsystencję i pienienie produktów myjących, zwilża, daje poślizg, ułatwia rozprowadzanie. Jest filmotwórczy i ma właściwości emulgujące do tworzenia kremowych formuł myjących.

Substancja półsyntetyczna, Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Substancja myjąca, detergent, surfaktant, tensyd

Emulgator, emulsyfikator

Solubilizator

Substancja antyosadowa

Substancja filmotwórcza

Substancja pianotwórcza

Substancja powierzchniowo czynna

1
słabsze działanie silne działanie
2
słabsze działanie silne działanie

Składnik jest uznany za stabilny chemicznie, jednakże może z nieznanych przyczyn uwolnić szkodliwe produkty rozpadu- tlenek etylenu i dioksan. Nie jest zalecany w produkcji kosmetyków do twarzy i higieny jamy ustnej. Należy omijać okolice oczu i ust, nie należy go nakładać na uszkodzoną skórę i nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci oraz kobiet w ciąży.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.