Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Maltooligosyl Glucoside - właściwości i zastosowanie

Syrop kukurydziany

Syrop kukurydziany - właściwości, zastosowanie w kosmetykach

Syrop kukurydziany powszechnie znany jest jako syrop glukozowo-fruktozowy. Substancja ta, kojarzona głównie jako dodatek słodzący do napojów oraz żywności, nie przynosi w tej roli korzyści dla zdrowia. W przemyśle kosmetycznym sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Nie należy rezygnować z syropu kukurydzianego w kosmetykach. Jest to składnik przydatny w pielęgnacji skóry i włosów. Syrop kukurydziany występuje pod hasłem: Maltooligosyl Glucoside/Hydrogenated Starch Hydrolysate. Początkowo stanowił zamiennik dla cukru, jednak szybko odkryto jego dobroczynne działanie pielęgnacyjne i rozpowszechniono jego zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.

Spis treści:

  • Właściwości syropu kukurydzianego
  • Zastosowanie syropu kukurydzianego w kosmetykach
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć syropu kukurydzianego?
  • Czy syrop kukurydziany jest składnikiem pochodzenia naturalnego?
  • Efekty uboczne stosowania kosmetyków z syropem kukurydzianym
  • Syrop kukurydziany a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Właściwości syropu kukurydzianego

Syrop kukurydziany jest lepką, przejrzystą lub jasnożółtą cieczą. Otrzymywany jest naturalnie lub półsyntetycznie. Stanowi mieszaninę sacharydów powstałą w wyniku pozyskania skrobi z ziaren kukurydzy, a następnie przetworzenia jej do cukrów prostych. Zależnie od zastosowanych metod rozkładu ostateczny produkt różni się proporcjami poszczególnych cukrów w swoim składzie, jednak zawsze przeważa fruktoza. Ten uwodorniony hydrolizat skrobi cechuje się wyjątkowo słodkim smakiem i nie ulega krystalizacji, jak to się dzieje w przypadku m.in. miodu.

Syrop kukurydziany zapobiega wysychaniu produktów, do których jest dodawany oraz poprawia ich konsystencję. Na półkach sklepowych króluje w napojach gazowanych, energetycznych, mleku zagęszczonym, lodach, a nawet pieczywie. Lista jest naprawdę długa. Choć został opracowany do celów spożywczych, odnalazł się również jako składnik formulacji kosmetycznych. Zastosowany na skórę przeciwdziała utracie wody z naskórka. Jest to korzystne działanie pielęgnujące. Skóra jest lepiej nawilżona, a dodatkowo wygładzona i sprężysta. Aplikacja na włosy ułatwia ich rozczesywanie, kondycjonuje je i nadaje im połysk. Syrop kukurydziany w preparatach myjących zmniejsza podrażnienia powodowane obecnością substancji powierzchniowo czynnych. Działa przeciwzapalnie i przeciwświądowo.

W kosmetykach syrop glukozowy pełni funkcję:

  • humektantu,
  • substancji nawilżającej,
  • substancji kondycjonującej włosy,
  • substancji teksturującej (wygładzającej skórę) i zmiękczającej.

Zastosowanie syropu kukurydzianego w kosmetykach

Syrop kukurydziany dobrze rozpuszcza się w wodzie, a także jest substancją wysoce higroskopijną. Oznacza to zdolność wiązania wody z otoczenia. Właściwość ta jest korzystna w aspekcie pielęgnacyjnym skóry. Wiąże wodę z naskórka, dzięki czemu skóra wygląda lepiej i nie ulega tak łatwo wysuszeniu. Ponadto składnik ten:

  • działa przeciwświądowo,
  • ochronnie na skórę,
  • wygładza włosy,
  • ułatwia ich rozczesywanie,
  • utrzymuje nawilżenie skóry,
  • poprawia elastyczność skóry
  • zapobiega wysychaniu produktów.

Z uwagi na cenne właściwości poprawiające stabilność kosmetyku oraz działanie pielęgnacyjne, a także stosunkowo niskie koszty produkcji, syrop kukurydziany stał się popularnym dodatkiem do kosmetyków. Tej substancji należy szukać w preparatach myjących do twarzy, ciała i włosów. Nie działa drażniąco na błony śluzowe ani układ pokarmowy. Występuje zatem także w pastach do zębów i płynach do płukania ust, jako składnik poprawiający smak oraz zapobiegający zbrylaniu pozostałych składników produktu. Zmniejsza uczucie suchości w jamie ustnej. Przynosi ulgę dla cery suchej i podrażnionej. To sprawia, że jest częstym dodatkiem do produktów pozostających na skórze dłuższy czas, takich jak toniki, sera i kremy. Wygładza włosy, dlatego po zastosowaniu odżywki lub maski z tym składnikiem stają się one bardziej zdyscyplinowane, a ich rozczesywanie jest ułatwione.

Kosmetyki, w których najczęściej występuje syrop kukurydziany, to:

  • pianki oraz żele do mycia twarzy,
  • kremy do twarzy i ciała,
  • sera,
  • pasty do zębów,
  • płyny do płukania jamy ustnej,
  • szampony,
  • odżywki do włosów (również w spray’u),
  • żele do mycia ciała,
  • żele i pianki do higieny intymnej.

Syrop kukurydziany to skuteczny składnik nawilżający. Stanowi remedium w walce z suchością skóry oraz podrażnieniami. Dyscyplinuje włosy i poprawia ich wygląd.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć syropu kukurydzianego?

Nie ma informacji na temat negatywnego oddziaływania syropu kukurydzianego na inne składniki kosmetyków. Wpływa pozytywnie na właściwości gotowych produktów. Stanowi składnik bazowy oraz składnik aktywny. Oznacza to, że służy jako element nadający odpowiednią konsystencję i trwałość, a także pielęgnuje ciało.

Czy syrop kukurydziany jest składnikiem pochodzenia naturalnego?

Syrop kukurydziany jest produktem pochodzenia roślinnego poddanym odpowiednim procesom enzymatycznym. Nie ma związku z substancjami odzwierzęcymi, dlatego może być stosowany przez osoby wyznające filozofię wegańską. Syrop kukurydziany to produkt naturalny, półsyntetyczny.

Efekty uboczne stosowania kosmetyków z syropem kukurydzianym

Zastosowanie syropu kukurydzianego w kosmetykach ma dobroczynne działanie dla skóry i włosów. Przynosi on ulgę w podrażnieniach i jest obecny nawet w produktach dla najmłodszych oraz mających bliski kontakt z błonami śluzowymi. Nie zaobserwowano dotąd negatywnych skutków zastosowania syropu kukurydzianego w produktach kosmetycznych. Nie stwierdzono również występowania alergii skórnych powodowanych przez ten składnik. Połknięcie go podczas zastosowania w obrębie jamy ustnej nie stanowi powodu do niepokoju dla osób cierpiących na celiakię. Syrop kukurydziany nie zawiera glutenu, dlatego nie powoduje dolegliwości związanych z nietolerancją tego składnika. Jest również bezpieczny do stosowania w okolicy miejsc intymnych. Nie ma przeciwwskazań do używania kosmetyków zawierających uwodorniony hydrolizat skrobi przez kobiety w ciąży.

Syrop kukurydziany a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Syrop kukurydziany stanowi roztwór cukrów prostych niezagrażający środowisku naturalnemu. Ulega trawieniu w organizmach żywych. Osoby, dla których ważne jest środowisko naturalne mogą po niego sięgać bez obaw.

Działanie w kosmetykach

Działa ochronnie i przeciwświądowo. Sprawia, że skóra jest mniej podatna na odczyny zapalne. Poprawia kondycję włosów, zapewnia gładkość, ułatwia rozczesywanie oraz nadaje połysk. Utrzymuje właściwe nawilżenie, poprawia sprężystość oraz elastyczność skóry.

Typ składnika

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja półsyntetyczna, Substancja roślinna

Funkcja w kosmetyku

Substancja kondycjonująca

Substancja aktywna

Substancja nawilżająca

Substancja ochronna

Substancja wygładzająca

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.