Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Hydrogenated Starch Hydrolysate - właściwości i zastosowanie

Hydrolizat skrobi kukurydzianej

HYDROGENATED CORN SYRUP

Hydrogenated starch hydrolysate – właściwości i zastosowanie

Uwodorniony hydrolizat skrobi (Hydrogenated starch hydrolysate) to mieszanina kilku alkoholi cukrowych. Substancja chroni naskórek przed utratą wody, dzięki czemu skóra staje się bardziej elastyczna i napięta. Słynie też z właściwości kojących i nawilżających, dlatego dodaje się ją do wielu kosmetyków do pielęgnacji twarzy i włosów.

Spis treści

  • Uwodorniony hydrolizat skrobi – właściwości
  • Zastosowanie uwodornionego hydrolizatu skrobi w kosmetykach
  • Domowe kosmetyki z uwodornionym hydrolizatem skrobi
  • Czy uwodorniony hydrolizat skrobi jest bezpieczny? Z czym można go łączyć?
  • Czy uwodorniony hydrolizat skrobi jest składnikiem pochodzenia naturalnego?
  • Efekty uboczne
  • Wpływ uwodornionego hydrolizatu skrobi na środowisko naturalne

Uwodorniony hydrolizat skrobi – właściwości

Uwodorniony hydrolizat skrobi ma właściwości emulgujące i kondycjonujące. Substancja doskonale nawilża, wygładza i zmiękcza włosy, dlatego często występuje w kosmetykach do pielęgnacji.

Zaliczany jest do grupy humektantów, co oznacza, że wiąże wodę w skórze, a tym samym przeciwdziała jej utracie. Substancja nawilża, zmiękcza i uelastycznia skórę. Uwodorniony hydrolizat skrobi wpływa ponadto na trwałość kosmetyków i ułatwia ich aplikację. Zatrzymuje składniki aktywne w polimerowej otoczce, dzięki czemu pozwala im wniknąć w głębsze warstwy skóry.

Substancja jest bogata w sacharydy, którym zawdzięcza silne właściwości nawilżające. Hydrogenated starch hydrolysate pełni funkcję emulgatora, czyli składnika tworzącego trwałe i stabilne emulsje. Można go również dodać, aby zagęścić masę kosmetyczną.

Hydrogenated starch hydrolysate dobrze rozpuszcza się w wodzie. Wykazuje silne właściwości higroskopijne. To oznacza, że może wiązać cząsteczki wody z powietrza, a następnie utrzymać je w warstwie rogowej naskórka.

Aby uwodorniony hydrolizat skrobi zachował swoje właściwości, należy przechowywać go w suchym, ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej.

Zastosowanie uwodornionego hydrolizatu skrobi w kosmetykach

Hydrogenated starch hydrolysate łagodzi oparzenia słoneczne. Wystarczy wymieszać kilka łyżek substancji z odrobiną wody, a następnie nałożyć pastę na podrażnione miejsce. Domowy kosmetyk szybko przynosi ulgę.

Hydrogenated Starch Hydrolysate można znaleźć w:

  • serach o właściwościach przeciwzmarszczkowych lub nawilżających,
  • łagodzących piankach oczyszczających do twarzy,
  • kojących tonikach do twarzy,
  • kremach nawilżających,
  • kosmetykach kolorowych (podkładach, pudrach, fluidach, maskarach, cieniach do powiek i błyszczykach),
  • płynach micelarnych,
  • żelach oczyszczających do twarzy,
  • pastach do zębów,
  • szamponach i odżywkach do włosów,
  • peelingach enzymatycznych,
  • maseczkach do twarzy.

Aby odbudować barierę hydrolipidową skóry, warto sięgnąć po regenerujący krem z uwodornionym hydrolizatem skrobi i gliceryną. Gliceryna nawilża przesuszoną cerę, z kolei hydrogenated starch hydrolysate zatrzymuje wodę.

Substancja jest jednym z humektantów, dlatego zapobiega też wysychaniu kosmetyków. Należy stosować ją razem z emolientem, aby zapobiec wysuszeniu skóry i wyeliminować uczucie ściągnięcia.

Domowe kosmetyki z uwodornionym hydrolizatem skrobi

Uwodorniony hydrolizat skrobi nawilża ciało, dlatego warto dodać go do domowych balsamów. Można nim smarować ręce, stopy i całe ciało. Kosmetyk jest bardzo lekki, dlatego nie pozostawia tłustej warstwy na skórze.

Składniki:

  • 2 łyżki wody różanej,
  • ½ szklanki wody destylowanej,
  • 2 łyżki miodu lub gliceryny,
  • 2 łyżki uwodornionego hydrolizatu skrobi.

Akcesoria:

  • miska żaroodporna,
  • 200 ml pojemnik hermetyczny.

Wszystkie składniki należy umieścić w misce, a następnie dobrze wymieszać. Podgrzać miksturę przez 30 sekund, aż zgęstnieje. Co ważne, co 10 sekund trzeba ją zdjąć z ognia i zamieszać. Kiedy mieszanina całkowicie ostygnie, należy przelać ją do pojemnika.

Hydrogenated starch hydrolysate zatrzymuje wilgoć, dlatego zapewnia skórze i włosom uczucie gładkości. Substancja pozwala zwiększyć objętość, lepkość i konsystencję kosmetyków.

Maska rozjaśniająca przebarwienia

Składniki:

  • 40 g hydrogenated starch hydrolysate,
  • ½ szklanki śmietany.

Oba składniki należy wymieszać w szklanej misce. Miksturę nałożyć na twarz na 15 minut, a następnie dokładnie zmyć ciepłą wodą.

Domowy krem przeciwtrądzikowy

Składniki:

  • 1 łyżka uwodornionego hydrolizatu skrobi,
  • 1 łyżka octu jabłkowego.

Po wymieszaniu dwóch składników należy nałożyć krem na twarz i poczekać 15 minut, następnie spłukać mieszankę ciepłą wodą.

Czy uwodorniony hydrolizat skrobi jest bezpieczny? Z czym można go łączyć?

Hydrogenated starch hydrolysate może być bezpiecznie stosowany w kosmetykach. Występuje nie tylko w produktach do pielęgnacji ciała i włosów, lecz także w pastach do zębów. Badania nie wykazały, żeby substancja wchodziła w interakcje z innymi składnikami kosmetycznymi.

Czy uwodorniony hydrolizat skrobi jest składnikiem pochodzenia naturalnego?

Hydrogenated Starch Hydrolysate to składnik pochodzenia naturalnego. Otrzymuje się go w wyniku częściowej, kontrolowanej hydrolizy skrobi, zazwyczaj kukurydzianej, ale czasami ziemniaczanej lub pszennej.

W ten sposób powstają dekstryny, czyli grupy złożonych węglowodanów, składających się z pochodnych cukrów prostych. Hydrolizowana skrobia ulega uwodornieniu, dzięki czemu dekstryny przekształcają się w alkohole cukrowe. Skrobia nie jest całkowicie hydrolizowana, w związku z tym powstaje mieszanka maltitolu, sorbitolu i uwodornionych sacharydów o dłuższych łańcuchach, np. maltitol.

Efekty uboczne

Substancja jest bardzo łagodna, dlatego często dodaje się ją do kojących kosmetyków do ciała i włosów. Warto jednak sprawdzić, czy nie wywołuje pieczenia, swędzenia i zaczerwienienia skóry w miejscu zastosowania produktu.

Wpływ uwodornionego hydrolizatu skrobi na środowisko naturalne

Z dotychczas przeprowadzonych badań nie wynika, żeby substancja wpływała negatywnie na środowisko. Składnik ten nie stanowi również zagrożenia dla organizmów żywych. Hydrogenated starch hydrolysate wykorzystuje się jako składnik w wielu kosmetykach naturalnych.

Działanie w kosmetykach

Substancja silnie higroskopijna, dobrze rozpuszczalna w wodzie, która ma zdolność do trwałego wiązania i zatrzymywania wody z otoczenia, dzięki czemu pełni ona rolę naturalnego rezerwuaru wody w skórze. Zwiększa zawartość wody w warstwie rogowej naskórka, wiążąc wodę w skórze przeciwdziałają jej utracie, dzięki temu skóra staje się nawilżona, napięta i bardziej elastyczna..

Typ składnika

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja półsyntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Humektant

Substancja kondycjonująca

Substancja nawilżająca

Substancja zmiękczająca

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.