Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Rosa Damascena Flower Water

Destylat z róży damasceńskiej, Woda z róży Damaszku

Rosa Damascena Distillate, Rosa Damascena (Rose) Distillate, Rosa Damascena Water, Rosa Damascena Aqua, Rosa (Rosa Damascena) Flower Distillate, Rosa Damascena (Bulgarian Rose) Flower Water

Woda/Hydrolat- destylat z róży damasceńskiej, rodzaju krzewu z rodziny różowatych, powstałego w wyniku krzyżówki róży piżmowej z różą francuską, uprawianego w basenie morza Śródziemnego (Turcja, Egipt, Maroko) oraz w Gruzji, Armenii, Pakistanie, Indiach i Chinach, jednak najlepsze jakościowo i aromatyczne są surowce otrzymywane z róży damasceńskiej uprawianej w Bułgarii w słynnej Dolinie Róż, są tam wyjątkowe dla tej rośliny warunki klimatyczne. Róże zbierane są ręcznie o godz. 8:30, ponieważ wtedy są najbardziej aromatyczne, co wpływa na jakość i zapach surowca. Wodę różaną otrzymuje się jako produkt uboczny, poprzez destylację parą wodną płatków róż w celu pozyskania olejku eterycznego. Składnik zawiera antocyjany (flawonoidy), kwas galusowy, oraz śladowe ilości olejku eterycznego składającego się z citronelolu, geraniolu, nerolu, linalolu, alkoholu fenyloetylowego, farnezolu, stearopten, alfa i beta--pinenu, alfa-terpinenu, limonenu, p-cymenu, kamfenu, beta-kariofilenu, eugenolu, eugenolu metylu, neralu, beta-jononu, tlenku różanego, alfa i beta-damascenonu, aldehydu benzoesowego, alkoholu benzylowego. Składnik ma pH ok. 6. Może być nakładany bezpośrednio na skórę.

Składnik o właściwościach wiążących wodę w naskórku, nawilża. Ponadto działa lekko ściągająco, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i łagodząco. Wspomaga gojenie skaleczeń, poparzeń, łagodzi podrażnienia i obrzęki, np. okolic oczu. Wpływa również wzmacniająco na naczynia krwionośne oraz zapobiega zmarszczkom i utracie jędrności, jest antyoksydantem, wygładza i odżywia skórę. Polepsza ogólną kondycję skóry. Wykorzystywany w produkcji różnego rodzaju kosmetyków zamiast wody, w celu jeszcze większego wzbogacenia składów. Można go również spotkać w produktach do włosów, szamponach i odżywkach, nadaje włosom delikatność i miękkość. Składnik zastosowany w czystej postaci zastępuje tonik. Jest także substancją buforującą i zapachową, jest stosowany w dezodorantach ze względu zarówno na zapach, jak i działanie antybakteryjne, pomaga neutralizować bakterie namnażające się w pocie, odpowiedzialne za jego brzydki zapach.

Substancja roślinna

Substancja dezodorująca

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Regulator pH

Substancja aktywna

Substancja antybakteryjna

Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna

Substancja buforująca

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja nawilżająca

Substancja odżywcza

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja ściągająca

Substancja tonizująca

Substancja wygładzająca

Substancja zapachowa

Substancja zmiękczająca

2
słabsze działanie silne działanie

Składnik może wywoływać uczulenie.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.