Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Cetyl Acetate

Octan cetylu

1-Acetoxyhexadecane, Acetate 1-Hexadecanol, Cetyl 225 Lanolyl Acetate, Hexadecyl Acetate, Palmityl Acetate

Ester octowy alkoholu cetylowego, alkoholu tłuszczowego pozyskiwanego z roślinnego lub zwierzęcego kwasu palmitynowego, może także pochodzić z ropy naftowej. Substancja słabo rozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w etanolu.

Emolient. Tworzy na powierzchni skóry i włosów natłuszczającą, zmiękczającą warstwę, która zapobiega utracie wilgoci i działa ochronnie przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wiatr czy klimatyzowane pomieszczenia. Ma także właściwości maskujące, neutralizuje niepożądane zapachy w kosmetyku. Wykorzystywany w kosmetykach i dermokosmetykach ochronnych i natłuszczających do skóry suchej, atopowej, także dziecięcej, a także do pielęgnacji włosów, w maskach i odżywkach.

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja półsyntetyczna, Substancja różnego pochodzenia

Emolient

Substancja kondycjonująca

Substancja filmotwórcza

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

Substancja maskująca

4
słabsze działanie silne działanie

Składnik może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.