Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Polyacrylic Acid

Kwas poliakrylowy

2-Propenoic Acid Homopolymer, Acrylic Acid Homopolymer, Acrylic Acid Resin, Carbopol 907, Carboxypolymethylene, Propenoic Acid Polymer

Syntetyczny związek, pokrewny karbomeru, polimer kwasu akrylowego o dużej masie czasteczkowej. Ma postać białego ciała stałego. W roztworach wodnych o neutralnym pH ma ładunek ujemny. Substancja wysoce higroskopijna.

Składnik konsystencjotwórczy i stabilizujący formuły kosmetyków. Pełni funkcję spoiwa roztworów wodnych, reguluje lepkość. Ma także właściwości błonotwórcze. Jest wykorzystywany w produkcji różnego rodzaju kosmetyków pielęgnacyjnych, również do makijażu, stylizacji włosów i lakierów do paznokci, a także m.in. pieluszek, ponieważ ma zdolność pochłaniania i wiązania wilgoci w ilości kilkadziesiąt razy przekraczającej jego masę.

Substancja syntetyczna

Adsorbent, pochłaniacz wilgoci

Lepiszcze

Substancja konsystencjotwórcza

Regulator lepkości

Solubilizator

Stabilizator formuły

Stabilizator emulsji

Substancja filmotwórcza

Utrwalacz

1
słabsze działanie silne działanie
2
słabsze działanie silne działanie

Składnik może działać drażniąco na skórę.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.