Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Oryza Sativa Starch - właściwości i zastosowanie

Skrobia z ryżu siewnego

ORYZA SATIVA (RICE) STARCH, SAGO STARCH, ARGO BRAND CORN STARCH, AQUAPEL (POLYSACCHARIDE)

Skrobia ryżowa – zastosowanie, właściwości i działanie

Skrobia ryżowa jest głównym składnikiem ryżu i powstaje na skutek jego przetwarzania. Znalazła zastosowanie przede wszystkim w kosmetykach, także dla dzieci. Jest cenionym składnikiem produktów do makijażu. Stosuje się ją w produktach przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej i mieszanej.

Spis treści:

  • Skrobia ryżowa – właściwości
  • Zastosowanie skrobi ryżowej w kosmetyce
  • Domowe kosmetyki ze skrobi ryżowej
  • Skrobia ryżowa w pielęgnacji skóry i włosów
  • Stężenie skrobi ryżowej w produktach kosmetycznych
  • Czy skrobia ryżowa jest bezpieczna?

Skrobia ryżowa – właściwości

Skrobia ryżowa zawiera takie przeciwutleniacze jak beta-karoten i witamina E, a także kwas ferulowy mający właściwości antyoksydacyjne. Sprawia, że ciało staje się bardziej gładkie, a pory na twarzy zostają zmniejszone. Wchłania nadmiar sebum. Ma postać proszku, nie posiada zapachu, jest hipoalergiczna i neutralna dla skóry.

Skrobia ryżowa:

  • matuje,
  • nawilża,
  • koi,
  • wygładza cerę,
  • nie ma właściwości komedogennych,
  • wchłania sebum.

Zastosowanie skrobi ryżowej w kosmetyce

Skrobia ryżowa ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Stosuje się ją w produktach do makijażu i do kąpieli, a także pielęgnacyjnych, w tym także dla dzieci.

Kosmetyki do twarzy

Skrobię ryżową, z uwagi na jej właściwości matujące, a także sypką formułę, wykorzystuje się m.in. do produkcji pudrów (szczególnie znany i polecany jest tzw. różowy puder), a zwłaszcza ich wersji transparentnych. Stosuje się ją także w kosmetykach do makijażu, takich jak:

  • kredki do oczu i ust,
  • błyszczyki,
  • cienie do powiek,

Skrobię ryżową można znaleźć w niektórych kremach do twarzy i kosmetykach do opalania. Ponieważ nie zatyka porów, sprawdza się w produktach dla osób z cerą tłustą i mieszaną.

Kosmetyki do włosów

Skrobia ryżowa jest wykorzystywana do produkcji suchych szamponów. Ma sypką konsystencję i dobrze wchłania sebum. Osadza się na włosach i głowie, gdzie wchłania brud oraz inne zanieczyszczenia. Następnie jest usuwana podczas czesania. Dzięki temu włosy dłużej utrzymują świeżość. Warto jednak pamiętać, że skrobia ryżowa nie ma właściwości myjących, dlatego nie może zastąpić pielęgnacji włosów i skóry głowy normalnym szamponem.

Kosmetyki do ciała

Skrobia ryżowa to doskonały składnik kosmetyków do ciała zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Bardzo dobrze nawilża i wygładza skórę i, co ważne, jest neutralna dla skóry, nie powoduje podrażnień. Ma właściwości hipoalergiczne i przede wszystkim jest bezpieczna. Wykorzystuje się ją nie tylko w balsamach i kremach do ciała (powoduje, że nie są lepkie i tłuste), ale także w produktach do kąpieli, takich jak mydła, żele i kule.

Skrobia ryżowa absorbuje wilgoć, łagodzi, jest niejako naturalnym emolientem, dlatego można ją dodawać do wody podczas kąpieli (jest polecana zwłaszcza w pielęgnacji niemowląt i dzieci). Może stanowić doskonałą alternatywę dla talku, bo nie podrażnia i ma właściwości łagodzące. Wykorzystywana jest także do posypywania skóry przed zabiegiem depilacji.

Domowe kosmetyki ze skrobią ryżową

Skrobię ryżową można wykorzystać do samodzielnej produkcji kosmetyków, np. domowej maseczki, albo, jak już wspomniano wyżej, dosypać do kąpieli. Poniżej znajduje się kilka propozycji wykorzystania skrobi ryżowej do przyrządzenia domowych kosmetyków.

  • Kąpiel ze skrobi ryżowej – to jeden z najprostszych sposób na zadbanie o naszą skórę. Wystarczy wsypać do wanny 1 łyżkę skrobi ryżowej i wymieszać z wodą. Potem wystarczy 20 minut relaksu i możemy cieszyć się miękką, gładką skórą. Taka kąpiel jest także polecana dla niemowląt. Chętni na jej wzbogacenie mogą dodać do wody kilka kropel oleju z wiesiołka.
  • Maseczka ze skrobi ryżowej – do jej przygotowania potrzebne będą 2 łyżeczki skrobi ryżowej, łyżka mleka i łyżka płatków owsianych. Wszystko to należy wymieszać, a następnie nanieść na twarz. Po około 20–30 minutach maseczkę zmywamy ciepłą wodą. Zabieg można stosować nawet 3 razy w tygodniu.
  • Maseczka ze skrobią ryżową z miodem – należy przygotować łyżeczkę skrobi ryżowej, łyżkę miodu i łyżkę mleka, a następnie wymieszać wszystkie składniki i nanieść je na twarz. Maseczkę warto pozostawić na skórze na około 20–30 minut. Zabieg można stosować 2–3 razy w tygodniu.

Skrobia ryżowa w pielęgnacji skóry i włosów

Skrobia ryżowa jest doskonałym składnikiem do pielęgnacji ciała, a w szczególności niemowląt. Nie powoduje podrażnień. Co ważne, nie jest substancją myjącą, ale nawilża skórę, wygładza ją, działa kojąco i zmiękczająco. Kremy z jej dodatkiem sprawdzą się w przypadku cer tłustych i mieszanych, bo nie jest komedogenna.

Skrobia ryżowa stosowana jest także przy produkcji suchych szamponów. Tutaj jej zadanie ogranicza się jednak tylko do oczyszczania i odświeżania włosów, pochłaniania sebum i usuwania nieprzyjemnego zapachu. Jednak nie jest to środek myjący i nie zastąpi właściwej higieny skóry głowy.

Stężenie skrobi ryżowej w produktach kosmetycznych

Ilość skrobi w produktach kosmetycznych jest różna i w dużej mierze zależy od typu kosmetyku. Więcej jej będzie w pudrze czy cieniach do powiek, a zdecydowanie mniej w szamponach do włosów. Uważa się, że w kosmetykach typu puder, cień do powiek, fluid czy podkład jej procentowy udział w składzie może sięgać od 1 do aż 100%. W przypadku kremów czy balsamów tego składnika używa się mniej (1–15%). W produktach do kąpieli jego stężenie wynosi maksymalnie 2%, a np. w suchych szamponach do włosów może stanowić nawet 5%.

Czy skrobia ryżowa jest bezpieczna?

Skrobia to naturalny składnik roślin. Jest bezpieczna dla zdrowia i nie ma negatywnego wpływu na środowisko.

Działanie w kosmetykach

Używana w zasypkach dla niemowląt zamiast talku oraz w produktach do makijażu o konsystencji pudru, aby ułatwić rozprowadzanie kosmetyku oraz nadać efekt gładkości i miękkości skóry. Skrobia z ryżu siewnego ma także doskonałe właściwości kojąco-łagodzące, odżywcze i wspomagające nawilżenie skóry.

Typ składnika

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja roślinna

Funkcja w kosmetyku

Substancja kondycjonująca

Lepiszcze

Regulator lepkości

Substancja aktywna

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja nawilżająca

Substancja odżywcza

Substancja pomocnicza

Substancja wypełniająca

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.