KWC LogobyWIZAŻ logo

Gellan Gum właściowości i zastosowanie

Guma Gellan

GELLAN

Guma gellan – co to jest? Czy jest szkodliwa?

Guma gellan, znana również jako E418, to anionowy heteropolisacharyd, który rozpuszcza się w wodzie. Niestrawny węglowodan składa się z kwasu glukuronowego, glukozy i ramnozy. Guma gellan ma dużą masę cząsteczkową, a powstaje w wyniku fermentacji laktozy (serwatka) lub glukozy (skrobia kukurydziana).

Spis treści:

  • Właściwości gumy gellan
  • Zastosowanie gumy gellan
  • W jakich kosmetykach występuje guma gellan?
  • Naturalny żel do włosów
  • Z jakimi substancjami nie łączyć gumy gellan?
  • Efekty uboczne
  • Guma gellan – czy jest to składnik pochodzenia naturalnego?

Właściwości gumy gellan

Guma gellan nie zmienia swoich właściwości pod wpływem temperatury. Działa jako emulgator i środek zawieszający, ponieważ umożliwia powstanie emulsji, czyli substancji zawierającej fazę wodną i olejową. Stosowana jest często w branży kosmetycznej jako mikrobiologiczny środek żelujący. Pomaga połączyć fazę olejową z wodną, nawet jeśli produkt podlega zmianom temperatury. Guma gellan, podobnie jak inne hydrokoloidy, pozwala wycisnąć z tubki porcję pasty do zębów przypominającą ziarenko groszku, a następnie utrzymać ją na szczoteczce.

Guma gellan ma właściwości tiksotropowe, co oznacza, że po intensywnym wymieszaniu staje się przez jakiś czas mniej lepka. Taka zdolność jest szczególnie ważna w przypadku kosmetyków do opalania. Krem, balsam lub emulsja odzyskują swoją strukturę po nałożeniu, dzięki czemu zapewniają skuteczną ochronę przed słońcem. Guma gellan ułatwia rozsmarowywanie, dlatego znajduje się w wielu produktach do pielęgnacji ciała.

Substancja ta występuje w formie nisko lub wysoko acylowanej. W pierwszym przypadku otrzymuje się kruchy, nieelastyczny i twardy żel, natomiast w drugim powstaje miękki, elastyczny żel. Teksturę można łatwo modyfikować, wystarczy, że zmieni się proporcje. Aby poprawić cechy sensoryczne, stabilność i przezroczystość żelu, można wymieszać gumę gellan z modyfikowaną skrobią, ksantanem lub karobem, czyli chlebem świętojańskim.

Guma gellan słynie z właściwości stabilizujących, dzięki którym skutecznie zapobiega osadzaniu się, oddzielaniu lub przywieraniu produktów do pojemnika. Dodatkowo sprawia, że kosmetyki są bardziej odporne na ciepło. Przyczynia się również do tego, że po nałożeniu balsamu, mleczka lub kremu czujemy, że skóra stała się miękka i nawilżona. Takie zjawisko możemy zaobserwować niezależnie od tego, czy produkt ma kremową i bogatą konsystencję, czy jest lepki i śliski.

Guma gellan ma postać sypkiego, białego proszku. W gorącej wodzie rozpuszcza się i tworzy żel, natomiast w zimnej dysperguje, czyli pęcznieje. Badania pokazują, że szybkość rozpuszczania substancji zależy od twardości wody. Guma gellan pozostaje stabilna, gdy pH utrzymuje się na poziomie 3,5–8.

Zastosowanie gumy gellan

Przez wiele lat producenci dodawali hydrokoloidy, takie jak pektyna, guma gellan, karagenina i guma ksantanowa, do dżemów, sosów sałatkowych i lodów, aby nadać im odpowiednią konsystencję. Dziś wspomniane substancje coraz częściej dodaje się do kosmetyków do higieny osobistej. Zastępują syntetyczne składniki, które mają podobne właściwości. Takie produkty cieszą się dużą popularnością wśród osób ceniących sobie naturalne rozwiązania.

W jakich kosmetykach występuje guma gellan?

Gumę gellan można wykorzystać jako środek żelujący, ale nie zagęszczający, ponieważ pozwala wytworzyć lekką emulsję. Taka konsystencja doskonale sprawdza się w:

  • balsamach, mleczkach i kremach do ciała,
  • szamponach,
  • żelach pod prysznic,

Badania dowodzą, że nawet nieznaczna zmiana w strukturze chemicznej kosmetyku może przyczynić się do powstania nowej postaci gumy gellan. Całkowita deacetylacja (odłączenie grupy acetylowej od ogonków białek histonowych) sprawia, że substancja staje się sztywna i krucha. Powstały żel dodaje się do wielu produktów do stylizacji włosów. Ponadto stosuje się go w:

  • pastach do zębów,
  • odżywkach do włosów,
  • maskach do twarzy,
  • kosmetykach do makijażu,
  • dezodorantach i antyperspirantach,
  • kremach do opalania z filtrem przeciwsłonecznym.

Kosmetyki z gumą gellan należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Dzięki temu nie stracą swoich właściwości.

Naturalny żel do włosów

Proponowany żel wzmacnia skręt włosów, a jednocześnie wygładza je i nadaje im objętość. Gumę ksantanową i gumę gellar można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością lub dużych supermarketach. Aby zmaksymalizować działanie żelu, warto włożyć szklaną lub metalową miskę do rondla z wodą. Należy przy tym zwrócić uwagę, żeby woda sięgała dna miski. Z kolei naczynie powinno przylegać do krawędzi rondla, ale nie spoczywać na jego spodzie. Taki zabieg chroni przed przegrzaniem, a jednocześnie nie dopuszcza do zbyt gwałtownego gotowania żelu.

Składniki potrzebne do stworzenia żelu do włosów to:

  • ½ szklanki + 2 łyżki wody destylowanej,
  • ½ łyżeczki miodu lub nektaru z agawy (lub 1 łyżeczka w celu otrzymania mocniejszego żelu),
  • ½ łyżeczki gumy ksantanowej,
  • ½ łyżeczki gumy gellan,
  • ½ szklanki soku z aloesu,
  • 6 kropli olejku z pestek winogron (do włosów cienkich) lub oliwy z oliwek albo oleju kokosowego (do włosów suchych) – można użyć więcej oleju, jeśli dodaje się 1 łyżeczkę miodu lub nektaru z agawy.

Wlewamy do miski wodę destylowaną i aloes, a następnie dodajemy gumy i ubijamy, aż mieszanka się rozpuści. Wkładamy naczynia do rondla, który stawiamy na kuchence. Ubijamy, dopóki woda się nie nagrzeje. Po zagotowaniu wody zmniejszamy ogień i nadal mieszamy, aż masa zgęstnieje i pojawią się drobne granulki (około 3–5 minut). Zdejmujemy garnek z kuchenki, ostrożnie wyjmujemy z niego miskę, aby się nie poparzyć. Ze względów bezpieczeństwa warto założyć rękawice kuchenne. Dodajemy teraz miód lub agawę. Może pojawić się dziwny zapach, ale zniknie. Kiedy żel już ostygnie, dodajemy olejek, olej kokosowy lub oliwę, a następnie dobrze mieszamy. Kosmetyk trzymamy w lodówce, aby nie stracił swoich właściwości. Należy go zużyć w ciągu 2 tygodni.

Z jakimi substancjami nie łączyć gumy gellan?

Naturalna guma została uznana za nieszkodliwą. Nie wchodzi w interakcje z innymi substancjami, dlatego cieszy się dużą popularnością w branży kosmetycznej.

Efekty uboczne

Badania wykazały, że guma gellan jest bezpieczna dla zdrowia. Nie wykazuje właściwości toksycznych ani rakotwórczych, dlatego znajduje zastosowanie w branży spożywczej i kosmetycznej.

Guma gellan – czy jest to składnik pochodzenia naturalnego?

To naturalna guma, którą otrzymuje się w kontrolowanym procesie fermentacji substratów węglowodanowych przez bakterie szczepu Pseudomonas elodea. Otrzymany produkt jest pasteryzowany i filtrowany, a gumę gellan wytrąca się etanolem lub alkoholem izopropylowym, po czym suszy się ją i mieli. Nie ma dowodów, aby szkodziła środowisku.

Typ składnika

  • Substancja pochodzenia naturalnego
  • Substancja półsyntetyczna
  • Substancja roślinna
  • Substancja różnego pochodzenia
  • Substancja syntetyczna

Funkcja w kosmetyku

  • Emulgator, emulsyfikator
  • Regulator lepkości
  • Stabilizator emulsji
  • Substancja kondycjonująca
  • Substancja pomocnicza
  • Zagęstnik

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Tak
Nie wiadomo
Nie