Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

PEG-10 Soy Sterol

Polioksyetylenowane 10 molami tlenku etylenu sterole sojowe

PEG-10 Soya Sterol, PEG-10 Glycine Soja (Soybean) Fitosterols, Polyethylene Glycol 500 Soy Sterol, Polyoxyethylene (10) Soy Sterols

Etoksylowana glikolem polietylenowym mieszanina fitosteroli (roślinnych odpowiedników cholesterolu) pozyskiwanych z niezmydlonej frakcji oleju sojowego. Sterole sojowe to głównie β-sitosterol, kampesterol i stigmasterol. Substancja rozpuszczalna np. w acetonie, izopropanolu. Trudno rozpuszczalna w wodzie.

Emolient zmywalny wodą, składnik łagodzący potencjalnie drażniące działanie anionowych detergentów w kosmetykach myjących. Substancja oczyszczająca skórę i włosy oraz odżywcza i ochronna. Ma właściwości emulgujące i pomaga równomiernie rozprowadzić w formule substancje nierozpuszczalne, np. barwniki i składniki ścierające, zapobiega wytrącaniu i osadzaniu cząsteczek, tworzy stabilne zawiesiny. Składnik zmiękczający wodę, poprawiający pienienie- zagęszcza pianę, ułatwiający rozprowadzanie i spłukiwanie kosmetyków, zwilżający.

Substancja półsyntetyczna, Substancja roślinna

Substancja myjąca, detergent, surfaktant, tensyd

Emolient

Emulgator, emulsyfikator

Substancja kondycjonująca

Nośnik

Substancja konsystencjotwórcza

Solubilizator

Stabilizator formuły

Stabilizator emulsji

Stabilizator piany

Substancja antyosadowa

Substancja filmotwórcza

Substancja ochronna

Substancja odżywcza

Substancja powierzchniowo czynna

2
słabsze działanie silne działanie

Składnik może uwalniać szkodliwy dioksan. Nie powinien być nakładany na uszkodzoną skórę i stosowany w kosmetykach dla dzieci oraz kobiet w ciąży, a także na okolice oczu, ust, do higieny jamy ustnej.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.