Składniki:
- koncentrat pomidorowy [70 g] (30%)
- cebula [1 szt.] (mała)
- bulion [1 szklanka] (z kostki)
- masło [2 łyżki]
- oliwa [1 łyżka]
- mąka [2 łyżki]
- śmietana [3 łyżki]
- sól [1 szczypta]
- pieprz [1 szczypta]
Przygotowanie:
Cebulę obrać i drobno pokroić. W rondelku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać masło, rozgrzać, mąkę, smażyć na małym ogniu, stale mieszając, przez 2 minuty. Wlać bulion i mieszając, zagotować. Dodać koncentrat, sól i pieprz (ewentualnie trochę cukru do smaku), wymieszać. Wlać śmietanę, sos podgrzać (już nie gotować).
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sos grzybowy
Komentarze