3 BIT wersja II
Składniki:
- herbatniki [2 op.] (paczka ok 450g polecam herbatniki Petit Beurre)
- masa kajmakowa [1 op.] (dwie małe lub jedna duża puszka ok 900g)
- mleko [800 ml] (do budyniu)
- fix do śmietany [2 op.] (do bitej śmietany)
- cukier waniliowy [1 łyżeczka]
- budyń [2 op.] (waniliowy; Polecam Dr Oetcer Ulubiony)
- masło [1 kostka] (miękkie; Polecam Kasię 250g)
- śmietana kremówka [500 ml] (mocno schłodzona 30%)
- czekolada mleczna [100 g] (do posypania)
Przygotowanie:
Zdaję sobie sprawe, że na smacznym przepis ten pojawił się ...więc prosze nie krzyczeć... (brakowało mi jednak szczegółów ....)
Dlatego też postanowiłam wrzucić...swoją wersję ponieważ zmodyfikowalam nieco przepis korzystając z kilku netowych...
Ciasto robiłam po raz pierwszy w życiu i uważam że jest PYSZNE i godne polecenia....
Podane proporcje są na dużą blachę ok 30x45cm
Jesli robicie inny budyń niż proponowany to dajcie mniej mleka niż sugeruje producent.
Jeśli macie ten sam co ja (Oetcer ulubiony) to gotować nie 1l mleka a 800ml....odstawić na 2 min...dodać sypki budyń i mieszać ....będzie bez grudek i nie trzeba dosypywać cukru !!!!
Zostawić do ostygnięcia...
... kiedy jest już zimny ubijamy go z masłem 200g (do rozbitego mikserem masła dodajemy po łyżce budyniu i dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach dzieki temu masa będzie puszysta i bez grudek).
Kajmak ubijamy mikserem z 50 g miękkiego masła. Maslo nada masie piękny jasniejszy karmelowy kolor i sprawi że masa nie będzie tak lepka i mega słodkaaaaaa.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fixy Otcera i łyżeczkę cukru waniliowego (nie za dużo śmietana nie ma być za słodka).
śmietan będzie sztywna i zachowa długo swój kształt i smak...
Czekoladę ucieramy na grubych oczkach tarki.
Układamy na blaszce w kolejności:
herbatniki – masa kajmakowa
herbatniki – masa budyniowa
herbatniki – bita śmietana
na koniec wiórki czekoladowe. (dzieki temu że są to wiórki a nie sztywna polewa...ciasto zachowuje piękny kształt podczas krojenia)
Moimzdaniem, ciasto najlepsze jest po 2 dniach stania w lodówce. Wtedy hebatniki miekną i kruszeja i przechodzą smaczkiem :D
(ciasto min. musi postać 24h w lodówce by pieknie się prezentowało na stole)
Polecam :D
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: babka-zebra na Boże Narodzenie
Komentarze
Nigdy nie podjęłam się samodzielnego zrobienia takiego ciacha..
Ale wszystkie składniki sugerują mi, że musi być ZNAKOMITE!
Jadam takie gdy moja teściowa zrobi
Podziwiam za robotę
Mam tylko jedną wątpliwość!
T unic się nie piecze ...jedynie ubija 3 masy mikserem i przekłada hebratnikami gotowymi...a czekoladę ścieralam na tarce z korbką taką do serów itp ...więc błyskawica ...
Polecam bo wcale nie jest trudneeeee
Trudność w zrobieniu taka jak w dobrze znanym Rafaello
Dzięki jednak za zachętę
Zasada jest prosta - najpierw rzeczownik, potem reszta... Nie "miękkie masło" ale "masło -> 1 kostak -> miękkie"
gwiazdki za :
- zdjęcie home made
- przejrzystą instrukcję obsługi
- przez to że zjadłam kawałek ciacha - od koleżanki wracałam pieszo ( żeby te kalorie spalić ) - gwiazdka zatem za motywowanie do ruchu :P
Ogólnie to taka krowka ...robiona z długo gotowanego słodkiego mleka skondensowanego ....mozna samemu się bawić i gotować puszki w wodzie z garnkiem ale to czasochłonne strasznie ....jest gotowa w puszkach w sklepach ....najczesciej w markecie
Dla mnie nie jest za słodkie wyszło takie w sam raz
Z tego względu myślę, że w najbliższym czasie spróbuję zrobić i to ciacho, wygląda bardzo apetycznie
aż się prosi żeby jeść
Bardzo bardzo polecam! Jest przepyszne
Mam nieco inną wersję 3-bita, którą też polecam.
Mianowicie układam warstwy:
- Herbatniki
- Masa krówkowa (ta gotowa w puszce nie wymagająca gotowania a jedynie podgrzania)
- Herbatniki
- Krem Karpatka w 5 min z Delecty
- Biszkopty
- Bita śmietana
- czekolada potarta na tarce do przyozdobienia : )
życzę smacznego i niezawracania sobie głowy kaloriami... ;D
to chyba jedno z łatwiejszych ciast, bez pieczenia i pycha...
Zgadzam się też, że najlepsze jest takie odstane kilkanaście godzin po zrobieniu.
Polecam!
Brawa za przeapetyczne zdjęcia
Moja sąsiadka robi z krakersami i gotuje mleko skondensowane sama,tyle wiem od niej. A gdzie można kupić masę kajmakową?
Masę kajmakową kupuję zazwyczaj w Marcpolu bądź u Piotra i Pawła
Pamiętajcie,żeby wszystkie składniki do masy budyniowej były zimne, wtedy napewno nic Wam się nie zważy i ciasto wyjdzie elegancko.
Ciasto nie wyszło za słodkie, nie trzeba było piec- rewelacja
Dziś z kolei była degustacja
Rodzinka chwaliła, a ciasto szybciutko znikało z talerzy
Rodzinka chwaliła, a ciasto szybciutko znikało z talerzy
Przeczytałam ostatnio ten przepis i stwierdziłam: "muszę zrobić to ciacho", poszłam więc do sklepu i zapytałam o masę kajmakową- nie mieli. Pomyślałam sobie: "co tam! zrobię sama!" no i męczyłam się dzisiaj z tą durną masą sama 2 godziny, jeśli, nie więcej. Z całą resztą poszło błyskawicznie ;D
ciacho genialne, pysznie wygląda i już leżakuje w mojej lodówce. Następnym razem jednak kupię gotową masę
Super zdjęcie, przejrzysta instrukcja, szybko się robi ( o ile ma się gotową masę kajmakową xD)
pozdrawiam
Zrobiłam na Wielkanoc. REWELACJA! Wszyscy się zajadali aż im się uszy trzęsły
Robi się naprawdę szybko (pomijając czas na wystygnięcie budyniu oczywiście ) Tata mój tylko stwierdził, że mogłoby być troszkę słodsze, ale on jest ogólnie słodyczomaniakiem
Dla mnie jest idealnie
Oczywiście przepis musiałam "sprzedać" dalej, bo każdy się dopominał
Jednak masa kajmakowa mi wypływała
Ciacho REWELACJA!!!!!Lepszego nie jadłam. Naprawdę polecam kto raz zrobi to na pewno sie uzależni
dałam mniej masy kajmakowej i wyszło w sam raz, bo tak sobie dumałam że jak dam całą dużą puszkę to będzie za słodko
podsumowując: super ciasto, ode mnie 5!
jeszcze nie sprobowalam ale wiem, że bedzie pyszne
mam jedną uwagę dotyczacą herbatników
potrzrba ich więcej
3 opakowania to za malo
ja kupilam 8 i musze jeszcze isc do sklepu bo zabrakło
Ale cieszę się że wyszło i że smakuje
Ciężko tylko było rozsmarować masę kajmakową na herbatnikach, jest na to jakiś patent?
Prawie całkowicie trzymałam się przepisu
No i standardowo u mnie zamieniłam bicie kremówki na śnieżkę "utwardzaną" żelatyną (zamiast fixu do śmietany).
Ciasto polecam
nie wiem dlaczego masa kajmakowa mi sie strrasznie rozlewała, co uniemożliwiało jakiekolwiek pokrojenie ciasta...
Użyłam mleka skondensowanego, które ugotowałam na karmel bo nie lubie tych gotowych (mają w masie takie grudki cukru)... Na prawdę nie wiem co poszło nie tak.
reszta bardzo dobra, nigdy nie używałam budyniu 'ulubionego' i byłam mile zaskoczona że tak łatwo się go robi
Kiedyś robiłam sama ale kilka godzin gotowania puszki w garze/studzenie ... mnie odstrasza
A Gostyń ma ŚWIETNY!
Ja teraz robialam na sobote i wziełam mała puszkę kajmaku nie było ciasto takie slodkie...
ps A budyń Ulubiony kupuje od lat :P jest genialny
ciesze sie że smakowało
Poszukam tego z Gostynia i przetestuje
Bardzo smaczne. Jedynie miałam problem z wylewającym się kajmakiem. Co na to poradzić?
Ja biore gotowy kajmak Gostyć i tak jak wg przepisu z Kasią go rozrabiam ...ścina się ladnie
Ostatnio robilam na karpatce ale byla za slodka,az mnie mdlilo .A chcialabym sprobowac na masie budyniowej.
Twöj Bit wyglada przepysznie
Nie pamiętam któryto już raz go robiłam, jest pyszne nawet z tym wylanym kajmakiem
Ogólnie polecam