krówki
Składniki:
- mleko skondensowane [300 ml] (niesłodzone lub kremówka)
- cukier [0.75 szklanki]
- masło [0.33 kostki]
- aromat waniliowy do ciast [1 łyżeczka]
Przygotowanie:
wszystko zagotować z naczyniu z grubym dnem cały czas mieszając.gdy masa przybierze złocisty kolor zgęstnieje i będzie wykazywała tendencje do przypalania należy zdjąc garnek z ognia i chwilę ucierać drewnianą kulką,przelać do prostokątnego naczynia[ja preferuje plastikowe pudełko po lodach bo zawsze można je przeciąć jeżeli zastygnięta masa nie będzie chciała odejść]schłodzić,pokroić.można również toczyć z nich kuleczki lub inne kształty[ale trzeba to robić gdy masa będzie schłodzona ale nie twarda]
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: domowe lody
Komentarze
Fajna zabawa dla większych dzieci spragnionych kulinarnych wrażeń.
Jedynie obawiam się tego krojenia...
A te krowy to ciągutki są czy kruche?
a 3/4 szklanki to nie mam pojecia ile to jest chyba ok 190g??