Fondue czekoladowe
autor: Smaczny,
kategoria: inne desery , dodano:
2009-10-24
Składniki:
- czekolada sypka [5 łyżek]
- czekolada gorzka [20 dag]
- aromat arakowy do ciast [1 szt.] (kilka kropel)
- woda [1 szklanka]
Przygotowanie:
Czekoladę w proszku rozprowadzić gorącą wodą, dodać gorzką czekoladę, dokładnie rozpuścić, doprawić aromatem. Podgrzać, przelać do specjalnego naczynia. Podawać z obranymi owocami (mandarynkami, pomarańczami i winogronami), maczanymi w czekoladowym fondue.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: bananowiec bez pieczenia
Komentarze
za to max gwiazdek
co do czekolady w proszku, ma to być taka do picia?
specjalne naczynie to naczynie do founde? nie da się tego jakoś ominąć?
Jednakże trzeba odpowiednio dobrać gości, bo taka płynna, gęsta czekolada potrafi zemdlić po dwoch kęsach i cała nasza praca pójdzie na marne.
Ja nie robię, bo szkoda zachodu na dwa gryzki, ale ciekawy deser, więc 4.
ja zawsze robiłam czekoladowe fondue z gotowej czekolady ale jest dość droga i trudno dostępna