Krokiety z kapustą i grzybami
Składniki:
- jajka [2 szt.]
- woda [300 ml]
- mleko [300 ml]
- mąka [320 g]
- sól [1 szczypta]
- kapusta kiszona [600 g]
- grzyby suszone [30 g]
- sól
- pieprz
- jajka [1 szt.] (lub więcej, zależy ile krokietów chcemy smażyć)
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie:
Grzyby moczymy w ciepłej, przegotowanej wodzie przez ok 1-2h (aż będą miękkie). Następnie gotujemy je pod przykryciem ok 20min na małym ogniu. Odsączamy zostawiając wodę! (będzie nam potrzebna)
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka z wodą po grzybach i gotujemy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do kapusty. Całość gotujemy aż do odparowania wody (nie przykrywamy garnka!). Można doprawić solą i pieprzem do smaku.
Teraz czas na naleśniki. 2 jajka, mąkę, mleko, wodę i szczyptę soli mieszamy do połączenia się składników. Ciasto zostawiamy na ok 15min. Rozgrzewamy patelnie. Smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
Na każdy naleśnik nałożyć pasek farszu, złożyć boki i zwinąć krokiety. Każdy z krokietów obtoczyć w jajku i bułce i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie aż będą złote i chrupiące.
Smacznego i polecam! ;)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: gulasz rybny
Komentarze
Dobry przepis, praca nie zabiera dużo czasu. Nic tylko robić i jeść.
mają proste składniki i są mało czasochłonne...wiecie jak to jest...chciałoby sie żeby ktoś je zrobił i takie cieplutkie jeszcze podstawił pod nos
Czasami jak mam deficyt suszonych grzybów dodaje pieczarki.
No i ten keczup u nas się przewija
"Czas przygotowania: Ile przygotowujesz potrawę? Zakładamy umownie, że określamy czas samego przygotowania składników do dalszej obróbki typu pieczenie, gotowanie itp... "
...więc szatkowanie kapusty i grzybów to max 10min, robienie ciasta max 5. Reszta to tak zwana "dalsza obróbka" której czas masz podany w przepisie.
Tak się składa że dzisiaj smażyłam te krokiety z większej porcji składników i smażenie naleśników (20szt) wraz z nałożeniem farszu i złożeniem zajęło mi niecałe 30min. Później smażymy krokiety i ja również czyszczę patelnie po każdej usmażonej porcji.
Jeśli zależy nam na czasie można zrobić farsz dzień wcześniej i włożyć do lodówki, następnego dnia zostaje nam zrobić ciasto i smażyć krokiety - łącznie zajmuje to ok 1h.
Przepis dobrze opisany. Zostałam skuszona do zmiany swoich przyzwyczajeń i zrobię wg Twojego przepisu następnym razem.
ja do naleśników dodaje wodę gazowana, są wtedy bardziej elastyczne i mi się bardziej podobają hahaha
ja tego nigdy nie robie bo lubie wyraziste smaki