Rogaliki drożdżowe,łatwe
Składniki:
- mąka pszenna [250 g]
- masło [125 g] (czyli połowa kostki)
- mleko (1/4 szklanki)
- drożdże [25 g]
- jajka [1 szt.]
- cukier puder [2 łyżki]
- ekstrakt waniliowy [1 łyżeczka]
- dżem
Przygotowanie:
Miękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką. Do kubka z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z masłem. Wlać drożdże i ekstrakt z wanilii. Ciasto wyrabiać przez około 10-15 minut Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny. Z ciasta uformować 3 kulki. Rozwałkować na 3 placki, podsypując lekko mąką. Każdy placek pokroić na trójkąty. Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce dżemu lub kostce czekolady.Zwijać od szerszego końca formując rogaliki. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Przepis z jakiejś stronki,polecam. Sprawdzony a rogaliki pyszne :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto jogurtowe z truskawkami
Komentarze
Zrobię w najbliższym czasie, ale mam pytanko :
Ile wychodzi rogalików i jakiej robisz wielkości ?
karola01 no hm.. nie liczyłam ich,ale duży talerz.. (24?) Następnym razem policze,a wielkość taka średnia
To będzie już 3 przepis z którego robię rogaliki, wszystkie zawsze mi wychodziły więc mam nadzieję,że te również mi się udadzą
Dam znać jak zrobię .
Zamiast cukrem pudrem, zrobiłam je z białkiem i cukrem waniliowym pomieszanym ze zwykłym- równie pyszne !!!
Najlepsze rogaliki jakie jadłam
są genialne , łatwe , przepyszne i nie zbyt słodkie
przez przypadek zrobiłam 2 porcje ... ale to nawet lepiej bo zjadłam już 1/5 ;D
jedyny minus to czasochłonność ,ale dla tych rogalików poświecę pewnie jeszcze nie jeden dzień
bardzo dziękuję za ten przepis