Bagietki "nadziane"
autor: Osiak,
kategoria: przekąski na ciepło , dodano:
2010-01-29
Składniki:
- bułka pszenna [1 ] (dobra będzie bagietka lub bułka wrocławska)
- pieczarki [250 g]
- kukurydza konserwowa [2 łyżki] (czubate)
- papryka [200 g]
- ser żółty [4 plastry]
- cebula [40 g]
- sól (do smaku)
- olej rzepakowy [2 łyżki]
Przygotowanie:
Bułkę przekrajamy na pół i wydrążamy środek. Okruszki dajemy wróbelkom, które pewnie głodują na śniegu i mrozie;)
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju na złoty kolor. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, paprykę pokrojoną w kosteczkę i kukurydzę. Posypujemy do smaku solą i podsmażamy na małym ogniu aż wyparuje woda. Wydrążoną bułkę wykładamy plasterkami sera żółtego i nadziewamy warzywami. Podpiekamy w piekarniku pięć minut i podajemy. Świetnie pasuje do tego sos czosnkowy.
Smacznego:)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z dyni
Komentarze
Plus za fotkę, która zachęca do "ugryzienia" bułeczki od razu
Przypomniało mi się dzieciństwo. Dodaję do ulubionych - niedługo będzie kolacja.
Odnośnie samego przepisu:
+ za pomysł
+ za chrupiący efekt
- za konsystencję wypływającą z bułki (choć sam nie mam pomysłu jak to opanować, to po spożyciu nadzienie znajduje się w wielu miejscach poza bułką)
- za zestawienie podsmażonej na złoto cebuli i papryki w redukowanym sosie (nie przekonuje mnie to zestawienie z czysto smakowych pobudek)
Pomysł fajny, jednak minus za niewygodę w jedzeniu. Mi osobiście połowa "wylatała" na kolana bo talerza nie wzięłam... Wolę chyba tradycyjne zapiekanki, farsz zbyt rzadki by zamykac go w bułce
uwielbiam wszelkie zapiekanki z bagietką, a to zdjęcie wygląda bardzo apetycznie. Mam w domu 2 duże, wczorajsze bagietki, zrobię domownikom
a u mnie w zapiekankach socjalistycznych było duuużp pieczarek i na życzenie podwójna porcja keczupu
ps zapomniałam o gwiazdkach
przepis mi się podoba i pomysł.
moja propozycja dla ZŁOŚLIWCA ;-)
Jeśli nie chcesz, aby nadzienie wypływało ze środka, kup bułki do hot dogów z wydrążoną "dziurką" w środku! Farsz kładziesz do środka i nic nie kapie po bokach
Ja zrobiłam jeszcze z odrobiną mięsa mielonego i smakowało naprawdę wybornie
Farsz może być w sumie dowolny. Sam pomysł wykonania jest ciekawy.
Ktoś tu pytał o temperaturę opiekania. Zwykle takie zapiekanki wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, na ok. 15. minut.