Składniki:
- jajka [6 szt.]
- mąka tortowa [0.5 szklanki]
- cukier [1 szklanka]
- olej [1 łyżka]
- ocet [1 łyżeczka]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- mąka ziemniaczana [0.5 szklanki]
Przygotowanie:
Mnie ten biszkopt zawsze wychodzi;)
Więc polecam.
Najpierw ubijamy białka ( lepiej by nie były prosto z lodówki bo mogą być za zimne) potem dodajemy do nich cukier długo ubijamy na najwyższych obrotach miksera, dodajemy łyżeczke octu by powstała masa była sztywna , następnie żółtka i obie mąki + proszek do pieczenia wszystko przesiane przez sitko i na końcu łyżka oleju. Delikatnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni . Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 40 min.
Blacha nasmarowana margaryna i posypana bułka tartą , smarujemy tylko spód blachy , nie boki.
Ja gdy wyjmuje biszkopt z piekarnika odrazu po upieczeniu "zrzucam " go z wysokości ok. 30 cm na podłogę i wtedy mi NIE opada:)
Polecany film:
Tiramisu
Komentarze