Pożywna sałatka z wędzonym kurczakiem i roszponką
Składniki:
- ser feta (1-2 łyżki)
- roszponka (garść. W mojej mieścinie sprzedawana jest w warzywniaku w zafoliowanych pojemniczkach jak rukola.)
- pomidorki koktajlowe [5 ]
- kurczak (mięso z połowy wędzonej nóżki)
- pieprz czarny [1 szczypta]
- oliwa z oliwek [1 łyżeczka] (do pokropienia)
- estragon (suszony. Ilość wg. upodobań)
Przygotowanie:
Do miseczki wrzucamy garść roszponki, dodajemy przekrojone na pół pomidorki a następnie zestrugane mięso z kurczaka. Na koniec posypujemy pokruszoną fetą i doprawiamy odrobiną pieprzy i dowolną ilością estragonu( ja lubię sporo:) ). Sól jest zbędna, bo jak wiadomo feta i kurczak wędzony są wystarczająco słone. Ja podaję zawsze z kawałkiem razowego chleba.
Ja kupuję wędzone podudzia na wagę w mięsnym, ponieważ smakują mi bardziej niż te paczkowane. Można również eksperymentować z innymi rodzajami sałat i innymi mieszankami ziołowymi.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kaszą gryczaną
Komentarze
Dodaję do ulubionych i wprowadzam sałatkę na stałe do mojego menu.
Ja dodatkowo traktuje sałatkę kiełkami,jeśli ktoś lubi polecam dodanie ich