Szarlotka Tutti-Frutti
Składniki:
- jajka [5 szt.]
- mąka [3 szklanki]
- cukier [1.5 szklanki]
- margaryna [1 kostka]
- proszek do pieczenia [1.5 łyżeczki]
- mąka ziemniaczana [2 łyżeczki]
- jabłka [1.5 kg]
Przygotowanie:
Z żółtek, połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem i tłuszczu szybko zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części i 2 z nich zamrozić. Ubić sztywną pianę z białek, wciąż ubijając dodać szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną. Nie zamrożonym ciastem wylepić blaszkę, wyłożyć obrane i starte jabłka (można też pokroić), następnie warstwę startego na tarce zamrożonego ciasta, na to pianę, a na koniec trzecią część ciasta, również startą na tarce. Piec w piekarniku około 40-50 min. w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: kokosanki
Komentarze