Pasta kanapkowa z awokado
autor: Ostrowczanka,
kategoria: pasty , dodano:
2010-02-05
Składniki:
- awokado [2 szt.] (miękkie i dojrzałe, bez czarnych plam na skórce)
- cebulki szalotki [2 szt.]
- jajka [2 szt.] (ugotowane na twardo)
- sok z cytryny [0.5 szt.] (czyli sok z połówki cytryny)
- majonez [1 łyżka]
- czosnek [2 ząbki]
- sól [1 szczypta]
- pieprz czarny [1 szczypta]
- szczypior [0.25 pęczka] (cyli 1/4 pęczka)
Przygotowanie:
Awokado obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o grubych oczkach, wyjąwszy uprzednio pestki. Polewamy sokiem z cytryny. Szalotki (może być zamiennie 1/2 zwykłej cebuli, najlepiej cukrowej, bo jest łagodniejsza) siekamy w drobną kosteczkę. Czosnek przecieramy przez praskę. Jaja obieramy ze skorupek i trzemy na tarce (takiej samej jak awokado). Szczypior siekamy. Wszystko mieszamy (łącznie z majonezem) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać do smaku trochę papryki ostrej - jeśli ktoś lubi na pikantnie. Świetnie smakuje z razowcem.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pasta z tuńczyka
Komentarze