Roladki wieprzowe
Składniki:
- boczek wędzony (kilka plastrów)
- olej (do smażenia)
- musztarda [2 łyżeczki]
- miód (pół łyżeczki)
- cebula biała [2 szt.] (średnie)
- czosnek [1 ząbek]
- schab [1 kg]
- ogórek kiszony [2 szt.]
- woda (lub bulion)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Schab kroimy na 1cm plastry, rozbijamy jak na schabowe. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kotlecie kładziemy cienki plasterek boczku i kawałek ogórka przekrojonego wzdłuż. Zawijamy i spinamy wykałaczką. Obsmażamy roladki po kilka minut z każdej strony, żeby lekko przyrumienić. Dolewamy na patelnię bulion lub wodę i dusimy przez około pół godziny.
W tym czasie kroimy cebulkę i czosnek.
Gotowe roladki wyjmujemy na talerz, a na patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Próbujemy sos, jeśli nie jest słony, możemy dosolić. Jest go mało więc dolewamy wody (albo bulion, ale wtedy lepiej już nie solić). Dodajemy musztardę i miód - mieszamy, aż sie rozpuszczą. Miodu powinno być tyle, żeby złamać smak musztardy, ale nie przesłodzić sosu.
Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody.
Podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówką.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa serowa z grillowanymi brokułami
Komentarze