Składniki:
- mięsko z podudzia kurczaka [4 szt.]
- ryż (2 woreczki)
- imbir (do smaku)
- śmietana kremówka [250 ml]
- ananas (z puszki, kilka krążków)
- masło [2 łyżki]
- curry [1 łyżeczka] (wg uznania)
- mąka [2 łyżki]
Przygotowanie:
W jednym garnku gotuję podudzia z kostką rosołową.Można również zrobić najpierw rosołek na obiadek,a z rosołku wykorzystć mięsko.
Zamiast podudzia może to być jakaś inna część kurczaka oczywiście.
Mięsko kroję jak popadnie,albo w palcach rozdzielam na części.
W drugim garnku rozpuszczam masełko,dodaję mąki i mieszam do całkowitego połączenia.Dodaję curry i mieszam.Dodaję śmietankę ( % dowolny) i mieszam,aż wszystko ładnie się razem połączy.Do tego wrzucam mięsko z kurczaka i dodaję pokrojonego na małe trójkoąciki ananasa.Ilość ananasa wg uznania.Trzeba próbować czy potrawa nie będzie za bardzo,albo za mało słodka
To samo tyczy się curry.Czasami daję mniej,a czasami więcej :)
Na końcu doprawiam solą/vegetą i pieprzem.
Kurczaka w curry podaję z ryżem.Na 3 osoby robię 2 woreczki ryżu,bo mój mąż sam zjada 1 cały :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kurczakiem
Komentarze