Kapusta kiszona jako dodatek do obiadu
Składniki:
- kapusta kiszona [400 g] (może być 500g)
- boczek wędzony (jakieś niewielki kawałek ok.5cm)
- cebula [1 szt.]
- olej lniany (do smażenia)
- sok jabłkowy
- sól (do smaku, lub vegeta)
- pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Boczek pokroić w drobną kosteczkę. Cebulkę także. Podsmażamy najpierw boczek na niewilkiej ilości oleju, bo sam boczek jest już dość tłusty. Do tego wrzucamy cebulkę i solimy. Mieszamy wszystko i chwile smażymy.
Kapustę kiszoną pociąć na mniejsze kawałki, ale to nie jest konieczne. Ja nieraz tego nie robię. Włożyć do garnuszka i zalać sokiem jabłkowym. Jak ktos chce aby była bardziej kwaskowata to można sok zastapić wodą. No i dusimy do miękkości.Jak jest potrzeba dolewamy wody.
Jak kapustka jest już miękka dodajemy podsmażoną cebulkę i boczek. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy na wolnym ogniu i doprawiamy do smaku. Wody nie powinno już być w garnku,a kapustka powinna być miękka :)
Kapustkę można podac jako dodatek do schabowego.
SMACZNEGO!!
Dodałam przepis do jarskich/wegetariańskich bo nie ma niestety działu z przystawkami do obiadu/kolacji.Ale z racji tej że jest u boczek to wiadomo,że danie nie jest wegetarianskie.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: parówki w cieście francuskim
Komentarze
Żadna rewelacja. Po co vegeta? Nie można własnych ziół użyć?
Zdjęcie koszmarnej jakości, nic na nim nie widać.
Fotografem nie jestem i aparatu jakiegoś super też nie mam.
Jestem bardzo ciekawa do jakiej kategorii zakwalifikowałabyś to danie,bo mnie najbardziej pasowało do tego działu
Niie nie można własnych ziół.Ewentualnie vegete można zastąpić tylko solą i piperzem.Jednak do tego dania ŻADNE zioła nie pasują.
Jeśli jednak wolisz zioła to wsyp co uważasz i czekam na opinie