Owoce w sosie waniliowym
autor: Smaczny,
kategoria: inne desery , dodano:
2009-11-02
Składniki:
- galaretka (kilka kostek)
- cukier [4 łyżeczki]
- mąka ziemniaczana [1 łyżeczka] (płaska)
- mleko [1 szklanka]
- wanilia [1 szt.] (1/2 laski)
- owoce sezonowe (truskawki, poziomki, arbuz, nektarynki)
- żółtko z jajka [2 szt.]
Przygotowanie:
Oczyszczone, umyte, pokrojone i dobrze osączone owoce ułożyć w plastikowych kubeczkach, przykryć i wstawić do lodówki. W garnuszku utrzeć żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną. Zagotować mleko z wanilią i wrzącym zaparzyć masę żółtkową (wanilię wyjąć). Następnie garnuszek wstawić do drugiego z wrzącą wodą i mieszając podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Potem sos wystudzić i polać nim owoce ułożone w salaterce. Można trochę owoców zostawić i udekorować nimi wierzch deseru. Można również dodać kostki galaretki i rózne swoje ulubione owoce. Podawać od razu.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto marchewkowe
Komentarze