Migdałowiec
autor: Sherrie,
kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano:
2010-02-11
Składniki:
- mąka pszenna [5 szklanek] (ciasto)
- masło [30 dag] (ciasto)
- margaryna [30 dag] (ciasto)
- żółtko z jajka [6 szt.] (ciasto)
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki] (ciasto)
- mleko skondensowane [1 op.] (masa)
- masło [1 kostka] (masa)
- białko z jajka [6 szt.] (piana)
- cukier [1.5 szklanki] (piana)
- cukier waniliowy [2 op.] (piana)
- migdały [15 dag]
Przygotowanie:
Ciasto zagnieść, podzielić na 3 części.
Z białek ubić pianę (na parze) z cukrem i cukrem waniliowym.
Na każdy placek przed pieczeniem dać pianę i posypać migdałami. Piec w 200 stopniach (uwazac zeby migdaly sie nie spalily) az wierzch bedzie złocisty.
Masa: mleko gotować 2 godziny. Po wystudzeniu utrzeć z masłem.
Przełożyć placki
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: babka czekoladowa
Komentarze