Chilli con carne
autor: Smaczny,
kategoria: z wołowiny , dodano:
2009-10-25
Składniki:
- fasola [40 dag] (typu Jaś)
- pomidory [50 dag] (lub puszka pomidorów)
- cebula biała [2 szt.]
- wino czerwone wytrawne [0.5 szklanki]
- olej [3 łyżki]
- sól [1 szczypta]
- pieprz [1 szczypta]
- mięso mielone [30 dag] (wołowina)
- papryka (przyprawa) [1 szczypta] (ostra)
Przygotowanie:
Fasolę umyć, namoczyć na noc w letniej wodzie, a następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą, posolić i ugotować do miękkości.
Aby przyśpieszyć jej gotowanie, można też fasolę zaleć wrzątkiem i poczekać aż wystygnie woda. Wodę wylać, zalać no nowo i dopiero wtedy gotować do miękkości.
Posiekaną cebulę zrumienić na oleju, dodać mięso, osolić i chwilę smażyć, rozgniatając widelcem tworzące się grudki, potem wymieszać z pomidorami (bez skórki), podlać winem i dusić pod przykryciem. Do miękkiego już mięsa włożyć odcedzoną fasolę. Potrawę przyprawić na ostro pieprzem, papryką lub czuszką. Dosolić do smaku.
Potrawę można podawać z odrobiną tartego sera.
Polecany film:
Kulinarne ciekawostki 07 - pistacyje
Komentarze
Warto dorzucić jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek dla nadania "wyrazu" oraz boczek wędzony.
Palce lizać
I to nie tylko ze względu na swojską nazwę nieszczęsnej fasolki Jaś. Po prostu brakuje wszystkiego tego, co stanowi o smaku prawdziwego chili con carne. Gdzie suszona papryka chili (proszek z paczki to proszę, wybaczcie, nieporozumienie) gdzie świeża papryka, czosnek i gdzie są podstawowe przyprawy (m.in. kumin, kardamon)??
Protestuję energicznie przeciwko spłaszczaniu przepisów i nadawaniu im nieadekwatnych nazw