Zupa jarzynowa czysta

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2009-11-02
  • Zupa jarzynowa czysta

Składniki:

  • marchew [3 szt.]
  • pietruszka [2 szt.]
  • seler (kawałek)
  • masło [1 łyżka]
  • natka pietruszki (posiekana lub koperek)
  • przyprawa warzywna (do smaku)
  • sól (do smaku)

Przygotowanie:

Warzywa oczyścić, oskrobać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach i przełożyć do wysokiego garnka. Dodać masło i dusić, ciągle mieszając, aż zmiękną (nie powinny się przypalić). Następnie zalać je 6 szklankami wrzącej wody i ugotować do miękkości, przyprawić przyprawą warzywną i solą. Podawać z gotowanym ryżem, udekorować posiekaną natką lub kpperkiem. Zamiast ryżu można użyć ziemniaków (gotowanych razem z innymi warzywami w zupie lub podanych osobno i pokraszonych stopioną słoninką). Można też podstawową zupę jarzynową zabielić śmietaną i podawać z grzankami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa fasolowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Szarlotka pod bezową pierzynką
  • Mniam: 1
    Zupa krem z zielonych szparagów z pistacjami
  • Mniam: 2
    Szybkie francuskie ciasteczka z budyniem i musem brzoskwiniowym
  • Mniam: 1
    Tartaletki ze śledziem z kremową nutą