Składniki:
- mąka pszenna [1.5 szklanki]
- jajka [2 szt.]
- mleko [1 szklanka]
- woda [1 szklanka]
- cukier [2 łyżki] (jeżeli robimy na słodko)
- sól (gdy robimy na słono/ostro itp.)
- olej [0.25 szklanki] (niecałe)
Przygotowanie:
W wersji na słodko:
Jajka wbijam w całości do miski i rozbełtuję. Dodaję cukier i mieszam dalej. Dodaję do tego mąkę, mleko i mieszam dalej. Czasami też daję cukier waniliowy dla posmaku i aromatu. Następnie dodaję wodę i mieszam.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Jak patelnia już się rozgrzeje i widzę, że oleju jest za dużo to zlewam go. Robię pierwszego placka.
Następnie resztę oleju dodaję do ciasta i mieszam aby wszystko się połączyło. Potem już na patelnię nie daję wcale oleju, bo wystaracza to co jest w cieście.
Ciasto nalewam chochlą do zupy i wychodzą mi bardzo cieńkie naleśniki :).
Z podajnej proporcji wychodzi mi ok.12 szt robionych na patelni ok 26cm.
Gdy chcę zwiększyć ilość naleśników to podwajam ilość wszystkich produktów OPRÓCZ oleju.
W wersji na słono:
Robię wszystko identycznie tylko zamiast cukru dodaję szczyptę soli.
Polecany film:
Naleśniki zapiekane z pieczarkami, kurczakiem i szpinakiem
Komentarze
Cukier w cieście naleśnikowym fajna sprawa, ale dla mało sprawnych smażących może sprawić, że przypalą swoje dzieła, bo cukier się szybko karmelizuje
Ponadto, jak już się tak rozpisuję zamiast się uczyć o_O, to ciasto naleśnikowe powinno postać ok 20, po spreparowaniu, wiem to a chyba jeszcze nigdy nie czekałam więcej niż 5 min. hahah.
Olej w składnikach to do ciasta czy do smażenia?
Polecam Ci dolewanie go do ciasta zamiast co kilka naleśników, zupełnie inny efekt. Przed pierwszym naleśnikiem palcem rozsmarować kilka kropel oleju i mocno rozgrzać i fajnie się smażą.
no i obowiązkowo woda gazowana, która powoduje, że naleśniki nie wychodzą bardzo suche tylko lekko pulchne
Polecam, jak pisze Berlinianka odstawić ciasto na ok pół godz, lepiej się smaży
co nie zmienia faktu że ładne te Twoje placuszki
Najlepsze naleśniki robiła moja babcia i jej naleśników nie pobiją żadne inne
Ja osobiście daję wodę z skranu,bo w DANII można pić wodę kranówę bo jest czysta
Czyli zamiast wody mogę dac w sumie 2 szklanki mleka?
wychodza idealne! naprawde cieniutkie i smaczne.
dodalam troche wiecej maki, tak ze 2-3 lyzki, zamiast wody zwyklej wlasnie gazowana mineralna.
jak robie na slodko, to zawsze dodaje odrobinke zapachu smietankowego/rumowego/waniliowego w zaleznosci od farszu, a jak robie z pikantnym farszem to dodaje do ciasta odrobinke papryki, albo kukrumy do indyjskich..
dzis robilam z jalapeną, wiec zostawilam przepis bez zmian zeby nic nie zaklocilo mi smaku, bo ubostwiam ja
super cienkie ,prawie przeźroczyste ...
słodkie ,a brzegi chrupiące ...
polecam z serkiem białym
ciasto zawsze odkładam na jakieś 15min zanim zacznę smażyć naleśniki i nie dodaję tak dużo oleju do ciasta, tylko co 3-4 naleśniki smaruję nim lekko patelnię
ogólnie, POLECAM
aleksaa....bardzo się cieszę,że Wam smakuje
Są pyszne! Robiłam je z nutellą, dżemem, twarogiem... Na różne sposoby
http://www.kukuleczki.pl/2017/02/przepis-na-nalesniki.html
buziaki