Kremowy przekładaniec
Składniki:
- wanilia [1 ] (laska)
- mleko [2 szklanki] (3,2%)
- żelatyna [3 łyżeczki]
- jajka [1 ]
- żółtko z jajka [4 szt.]
- cukier [10 dag]
- cukier waniliowy [1 op.] (mała torebka)
- cappucino [4 łyżki] (w proszku)
- kawa [4 łyżki] (rozpuszczalna, w proszku)
- śmietana kremówka [550 ml] (30%)
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż czubkiem noża i wyskrobujemy rdzeń. Do rondla wlewamy mleko, wkładamy strączek i rdzeń wanilii. Czekamy do zagotowania i wyjmujemy strączek.
Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawiamy na kilka minut, aby spęczniała.
Żółtka ucieramy z jajkiem i cukrem w gorącej wodzie na puszystą masę. Do niej cienkim strumyczkiem wlewamy mleko. Ubijamy trzepaczką aż krem zacznie gęstnieć. Żelatynę rozpuszczamy podgrzewając. Łączymy najpierw z kilkoma łyżkami, a następnie resztą kremu. Masę dzielimy na 3 równe części. Jedną pozostawiamy jasną, do drugiej dodajemy kawę rozpuszczalną wymieszaną z niewielką ilością gorącej wody, trzecią część kremu łączymy z kawą cappuccino wymieszaną z 1-2 łyżkami wrzątku.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem wanilinowym (czemu w dostępnych składnikach jest "waniLIOwy"? ;)). Kilka łyżek odkładamy do dekoracji, pozostałą część dzielimy na 3 części, każdą porcję mieszamy z innym kremem. Kremy warstwami układamy w wysokich szklaneczkach, schładzamy.
Możemy udekorować z wierzchu rozetkami śmietany i wiórkami kokosowymi, dobrze sprawdzą się tu również malutkie ciasteczka amarettini albo płatki migdałowe.
Polecany film:
Bezglutenowy omlet ryżowy
Komentarze
muszę wypróbować kiedyś